2019. október 21., hétfő - Orsolya
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Ha Gyergyó, akkor gázsztori
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Ha Gyergyó, akkor gázsztori Nyomtatás E-mail
2009. április 16. csütörtök 09:15
Nem kis felhajtással ünnepelte 2006 novemberében Gyergyószentmiklós, hogy gázláng lobbant a kazánházban. Az örömünnep helyszíne a Maros Szálló étterme volt. Ma is ugyanez a helyszín, csak a történet most másról szól: a rendőrség nyomoz gázügyben. Gázas sztori ez, le nem írt, számon kérhetetlen egyezséggel, vagy éppen olvasatlanul aláírt szerződéssel. Az egyik oldalon a Hargita Gáz Rt. áll, a másikon gyergyói vállalkozók, akik úgy érzik, átverte őket a gázszolgáltató.

Egy gyergyószentmiklósi vendéglátó-ipari egységnél négyhavi gázszámla ki nem fizetése miatt, többszöri felszólítást követően április 10-én elzárta a gázcsapot a szolgáltató. Az 53 000 lejes tartozás miatt került zár a csapokra, s bár ezek sértetlenek, a 14-én tartott rutinellenőrzésnél kiderült, a vendéglátó tovább is használja a fűtőanyag. A gázcsapok törvénytelen megnyitása, valamint a szakszerűtlen munkálat miatt, mely a környékbeli lakosságot is veszélyeztethette volna, indult rendőrségi eljárás a vendéglátó ellen. Minderről a Hargita Gáz Rt. kommunikációs menedzsere, Bálint Kinga tájékoztatott, aki – mint mondta – az ügyfél nevét nem hozhatja nyilvánosságra.

Kisváros Gyergyó, a tömbházakon kívül könnyen kiszámítható, hány intézmény, cég van a gázhálózatra rákötve. Nem kellett hát nagy furfang, hogy megtaláljuk az egyetlen, gázszolgáltatásra teljesen áttért vendéglátót, a Maros Szállót, melynek adminisztrátora, Elekes Dénes a történet egy másik oldalát mutatta be: amikor a vendéglátóba a gázbekötést igényelték, kiderült, a szolgáltatónak nincs pénze a beruházásra. A kazánháztól az egységig húzódó 510 méteren a vezeték lefektetését a vállalkozó fizette, csakhogy gázhoz jusson. Ő vásárolta a gázórát is, a befektetés 70 000 lejébe került. „Akkor a gázszolgáltató illetékesei azt mondták, ha mi a rendszert kiépítjük, a gázfogyasztás árából azt levonják. Egyezség született, csak épp akkor nem volt felvevő készülék, hogy rögzítsük is az ígéreteket” – mondja Elekes. Aztán szerződéskötés következett, és a rendszert a vendéglátós át kellett adja a szolgáltatónak. Maradt a kiadással és az ígérettel. A gáz fogyott, érkezett a havi számla, s aztán jött a felszólítás is: elzárják a csapot, ha nem fizet a vendéglátó. Elzárták. Elekes Dénes állítja, ők nem nyúltak a gázcsapokhoz. Nem indították újra, nyugodtan vizsgálódhat a rendőrség. „Feltehetően nem zárta el jól a csapokat a szolgáltató embere, mert bár kisebb nyomással, de volt gáz itt tizedike után is, ki-bekapcsolt a kazán, de működött. Mostantól azonban vége a gázszolgáltatóval való együttműködésnek. Aragázpalackot vásárolunk, égőfejeket cserélünk, s többet nem kérünk a Hargita Gáz szolgáltatásából” – közölte szerdán Elekes, hozzátéve, az elfogyasztott üzemanyagot kifizetik. Az már másik kérdés, hogy a hálózatba befektetett pénzt hogyan kapják vissza, erre keresik a választ, a megoldást.

„Ez a magyar politika, nem azért jött ide a gázszolgáltató, hogy segítsen rajtunk” – mondja búcsúzóul a cégvezető, s ajánlja, keressünk fel egy másik vállalkozót is, aki szintén „megjárta”.

A Fórika autószerviz tulajdonosa, Fórika Csaba elmondja, a gőzborotva működtetéséhez igencsak előnyös lett volna a gáz bevezetése. Érdeklődött is a szolgáltatótól, és megtudta, 1200 lej körüli összegből megvalósíthatja befektetését. „Felásták az utat, majd megérkezett a szerződés. Az én hibám, hogy bíztam, s nem olvastam el tüzetesen. Aláírtam, s mikor utóbb átnéztem, láttam, közel 16 000 lejt kell fizetnem. Velem akarták megfizettetni a fővezetéket is. Nagy nehézségek árán, a prefektúra bevonásával sikerült csak megsemmisítetni a szerződést. A vezeték vége, a csonk a kerítésen belül van, de azt hiszem, egyhamar nem kerül sor a rácsatlakozásra” – nyilatkozta Fórika.

Egy szóbeli egyezség, egy olvasatlanul aláírt szerződés. Mit szól a panaszokhoz a Hargita Gáz Rt.? A kommunikációs menedzser lapunknak elmondta: nem kíván részletekbe bocsátkozni. A rendőrségi kivizsgálás folyamatban van, annak eredménye lesz majd a döntő. Amennyiben bebizonyosodik, hogy mégis hozzányúlt a gázcsapokhoz a vendéglátó, tudni kell, tettével robbanásveszélyt idézett elő, a környék biztonságát sodorta veszélybe. A hálózatépítő befektetésről, melynek fejében gázt kellett volna szolgáltatniuk, illetve az autószerviz esetében a több mint tízszeresére duzzasztott bekötési árról szintén nem közölt részleteket Bálint Kinga. Végezetül csupán annyit mondott: „A Hargita Gáz Rt.-t is – mint minden más kereskedelmi egységet – folyamatosan ellenőrzik az erre hivatott szervek. Csak kiderült volna, ha törvénytelenséget követünk el.”

Forrás: Honline