2020. január 26., vasárnap - Vanda, Paula
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow FEBRUÁR VÉGI ELŐADÁSOK A FIGURÁNÁL
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
FEBRUÁR VÉGI ELŐADÁSOK A FIGURÁNÁL Nyomtatás E-mail
2014. február 19. szerda 08:21

Február 20. és 25. között négy előadásra várjuk a színházkedvelőket, ugyanis a Figura előadásai mellett az udvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a Csíki Játékszín is egy-egy produkcióval érkezik Gyergyószentmiklósra.

VASZILIJ SZIGARJEV: FEKETE TEJ – a Tomcsa Sándor Színház vendégjátéka
Február 20-án, csütörtök este 7 órától a Tomcsa Sándor Színház Barabás Árpád rendezésében Vaszilij Szigarjev, kortárs orosz író drámáját, a Fekete tej című előadást mutatja be a Figuránál. Barabás Árpád több mint tíz évig volt az itteni társulat tagja, a gyergyói közönség a Murlin Murlo című előadás rendezőjeként is ismerheti.
A Fekete tej és a Murlin Murlo világa, története sok tekintetben hasonló.
Egy isten háta mögötti állomáson vagyunk: egy – használhatatlan, távol-keleti kenyérpirítók eladásából élő moszkvai fiú és várandós felesége vonatra vár. Körülöttük koszos falak, roskatag padok és helybéliek. Hiába várnak, mert csak a tehervonatok állnak meg. Nincs kiút ebből a keserű iróniával és humorral megjelenített, önmagába záródó, nyomorúságos és kegyetlen világból. Olyan ez a hely, mint egy falusi űrállomás: a lány terhes, elmegy a magzatvize, itt kell megszülnie gyermekét. Csakhogy szülés közben meglátja az Istent… A produkció stúdióelőadás a nagyszínpadon.

NYIKOLAJ KOLJADA: MURLIN MURLO – a Figura Stúdió Színház előadása
Február 22-én, szombaton este 19.00 órától Barabás Árpád másik Figurás rendezése is, a Murlin Murlo is megtekinthető. Az előadás akár a Fekete tej folytatásaként is felfogható, hiszen ugyancsak kisvárosi, hétköznapi emberekről szól a történet. A kombinátnál dolgozik mindenki, a kohó és a csirkefarm szagával keveredve a levegő egyre fullasztóbb. Mostanság egyre azt hallani, hogy világvége közeledik. Nyikolaj Koljada lemezteleníti, mélybe dobja szereplői lelkét, majd mintegy erőtlen feloldozásként felkínálja a választási lehetőséget: maradnak Sipilovszkban egy omladozó lakásban boldogtalanul, vagy vonatjegyet váltanak egy új életre.
A produkció stúdióelőadás a nagyszínpadon.

SHAKESPEARE: SZENTIVÁNÉJI ÁLOM – a Figura Stúdió Színház előadása felnőtt- és diákbérletben
Február 24-én, hétfő este 7 órától újra műsorra kerül Balogh Attila rendezésében Shakespeare klasszikusa, a Szentivánéji álom. Ez alkalommal érvényes a Ferenczy István-felnőttbérlet és a Páll Vilmos-pedagógusbérlet azok számára, akiknek a VIII-XIII. sorokban van helyük. A produkcióra érvényesek a február 11. és 12-én elmaradt bérletek is.
Az előadás egyedi kísérlet, mely zene és színészi játék elegyítésével keresi azt a színházi nyelvet, melyen Shakespeare darabja a mai kor közönsége számára is érvényesen tud megszólalni.
A Szentivánéji álom, egy azóta elfeledett hercegi pár menyegzőjére íródott: minden szavával szerelmet keres, teremt, szüntet. Abban a sajátos univerzumban, amit egy képzelt Athén képzelt falain túli képzelt erdő jelent, az érezni tudás vágya szab új törvényeket.
A produkció stúdióelőadás a nagyszínpadon.

GOGOL: A REVIZOR – a Csíki Játékszín vendégjátéka
A Figura februári programja a Csíki Játékszín előadásával zárul. Parászka Miklós rendezésében Gogol világhírű műve, A revizor február 25-én, kedd este 7 órától kerül sorra a Figura nagytermében. A történet bonyodalmát az indítja el, hogy egy orosz kisváros polgármestere biztos forrásból értesül arról, hogy Pétervárról revizor érkezik hozzájuk inkognitóban. Alighogy a város elöljáróival közli a fontos hírt, máris megerősítést nyer a gyanú, hogy a két hete a városba érkezett és azóta ott állomásozó idegen fiatalember nem lehet más, mint a hivatali visszaéléseket felderítő, rettegett ellenőr.
Gogol komédiáját 177 éve mutatták be először és azóta is folyamatos sikernek örvend. Talán azért, mert elhisszük a szerzőnek, hogy mindannyiunknak van vaj a fején. „Mit röhögtök? Magatokon röhögtök!” – kiáltja a vígjáték egyik jelenetében a színházi szállóigét a polgármester.


Az előadásokra a jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 8 lej. A Csíki Játékszín produkciójára felnőttek 15 lejért, diákok és nyugdíjasok 10 lejért válthatnak jegyet. A jegyek megvásárolhatók a Figura jegyirodájában munkanapokon 10.00 és 16.00 óra között.
Információk, jegyfoglalás a 0752-227-011-es telefonszámon és az Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. e-mail címen.