2020. január 22., szerda - Vince, Artúr
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Értelme volt a tanácskozásnak
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Értelme volt a tanácskozásnak Nyomtatás E-mail
2013. február 19. kedd 11:31
Egy hét után már érződik a téglagyári és Kárpátok utcai cigányok némelyikének viselkedésén, hogy komolyan vette a figyelmeztetést, amely szerint csak rajtuk múlik immár, hogy békében élnek vagy sem a gyergyószentmiklósiakkal.

A cigány közösségen belül többen kinyilvánították elítélő véleményüket azokról, akik nem a tisztesség útján jártak, akiknél a lopás nem számított vétségnek.
– Mások gazembersége miatt nem vagyok hajlandó veszélybe sodorni a családomat. Már többen vagyunk, akik figyelmeztetünk, s akiknek szándéka, hogy a tolvajokat nem tűrjük magunk között – nyilatkozta egyikük.
Még gondolni sem merek arra, hogy mi lesz, ha elzárják a csapokat. Mert akkor nem csak inni, de mosni, mosakodni sem lesz, amivel. Megértettük, hogy nem várhatjuk azt, hogy a város lakosai fizessék a mi áramfogyasztásunkat, szemétszállításunkat és vizünket. Annak idején úgy volt, hogy a szociális segélyből ott, helyben kellett fizetnünk ezekért, másképp nem kaptuk meg a szocsit. Azt mondják, ez a módszer nem épp törvényes, de a lopás sem az, úgyhogy erről sem ártana tárgyalni.
Visszatérve a címre, további közös beszélgetésekre van szükség, hogy valamelyest rendeződhessenek a cigánysággal a dolgok.
Múlt héten a villamossági vállalat négy lakást választott le az áramforrásról, jegyzőkönyvek készültek, a dolog pedig átkerült a bűnüldöző szervek asztalára. Az áramlopás ugyanis büntetendő cselekedet, de ez már az arra hivatott szervekre tartozik.
Székely Csaba mérnöktől megkérdeztük, hogy mi módon kapcsolja vissza ismét az áramszolgáltató a lekapcsolt lakásokat?
– Új kérelmet kell benyújtaniuk, a polgármesteri hivataltól hozniuk kell a szükséges bizonylatokat, ki kell fizetniük a járandóságokat bele tartozik a kikapcsolásért fizetendő összeg és nyilván a felújítás díja is.
Lopás, nem lopás. Érdekes e kérdés is. A cigány ugyanis másképp ítéli meg e kérdést. Van eset, amikor nem is tudja, pontosabban akár le is tagadhatja, hogy tudná, amit tesz, az lopásnak minősül. Példa erre a műanyag-hulladékos konténerek sorozatos „kipucolása”. Fényes nappal, senkitől se zavartatva szedhetik ki a pillepalackokat, ami nyilvánvalóan lopásnak minősülő cselekedet, csakhogy hozta ezt tudtukra valaki? És hogyan?
Talán a kisbíró újra megjelenése, vagy a hangosbemondós híradás nagy segítség lehetne. Négy-öt nyilvános hirdetés után senki nem mondhatná, hogy neki nem volt tudomása arról, hogy ez vagy az bűncselekménynek minősül.
A párbeszédet pedig folytatni kell!

Bajna György