2019. december 13., péntek - Luca, Otília
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Elloptak egy gyergyói buszt Olaszországban
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Elloptak egy gyergyói buszt Olaszországban Nyomtatás E-mail
2009. április 22. szerda 08:20
Gyergyószentmiklósi és gyöngyösi kirándulók autóbuszát lovasították meg Velence közelében, nagypéntek éjszakáján. A húsvétra Olaszországba látogató turisták a járműben hagyott értékeiknek, csomagjaiknak is búcsút mondhattak.

Nem az első kirándulást szervezte a gyergyói pedagógus és a gyöngyösi iskolaigazgató, mi több, a gyergyóremetei székhelyű Favorit Trans Kft. sem először küldött turistával teli autóbuszt külföldre. Mindannyian tudták, mire kell figyelni, arra viszont senki sem gondolt, hogy kilopják alóluk az autóbuszt. Erre példa nem volt még, Olaszországban kiskocsi- és mikrobusz-lopásról tudnak a szállítási szakmában, de nagy személyszállító busznak tudtuk szerint még nem veszett nyoma… idén nagypéntekig.

Gyöngyösről 21, Gyergyószentmiklósról 28 személy indult Rómába húsvétozni. A bő egyhetes program első, olaszországi állomáshelyén, Velencétől 10 kilométerre, a szállodának nem volt saját parkolója. A recepciós „biztonságos” helyet ajánlott egy téren, a katolikus templommal szemben, bankok szomszédságában. Másnap, nagyszombat reggelén a két sofőr csak a busz hűlt helyét találta. A járművel együtt számos poggyászt is elvittek a tolvajok, volt akinek váltóruhája sem maradt.

Senki sem dicsérte az olasz ügyintézés gördülékenységét, ugyanis a busz nélkül maradt csapat azzal találta szembe magát, hogy a rendőrőrs csak adott időszakban fogadja a kárvallottakat, 10 óra előtt nincs kinek panaszt tenni, s a nagykövetség az úton maradt turistáktól azt kéri, faxon küldjék el mondandójukat. És nem akad hatóság, aki segítene, hogy az autóbuszban maradt internet-modem segítségével beazonosítsák a lopott gépjármű helyét. Egyszóval nem volt rózsás a helyzet, de sikerült másik autóbuszt bérelni, Rómába utazni és ott bevárni, míg a gyergyói szállító újabb járművet küld a csoport után, mellyel aztán a tervezett programot megvalósították és végül hazaérkeztek.

„Jókedvünket nem tudták ellopni” – vallja a gyergyói kirándulásszervező, Selyem Antónia, aki hétfőn tárgyalt az utaztató cég vezetőjével, s megbeszélték, a viszony nem romlik meg, továbbra is terveznek közös programokat. Az autóbusz-lopással viszont két év munkája ment kárba. Portik Imre, a Favorit Trans tulajdonosa elmondta, egy 500 000 lej értékű, 2003-as kiadású Mercedest loptak el.
– Eddig senki nem hallott olyanról, hogy nagybuszt loptak volna el Olaszországban. Hibásnak érzem magam, mert ugyan tolvaj előtt nincsen zár, de mi, szakmabeliek tudunk olyan óvintézkedéseket tenni, melyek meggátolják az autólopást. Nem kötöttünk rá lopás elleni biztosítás. Úgy vagyunk, hogy mindig azt lessük, min spórolhatunk egy kicsit. Így utólag látjuk, ezen nem lett volna szabad.

A járműlopás miatt az utasokat is kisebb-nagyobb károk érték. Mindenkinek 45 euróval kellett többet fizetnie, ennyibe került az olasz busz bérlése, amíg Gyergyóból az új szállítóeszközt elküldték utánuk. Ezenkívül volt, kinek laptopja, kamerája, esetleg teljes kirándulásra vitt ruhatára bánta az esetet. A szállítóvállalat tervezi, kártérítést ajánl fel az utasoknak. Vagy visszafizeti kárukat, vagy pedig a következő kirándulásra kínál fel számukra kedvezményt. Hogy mi lesz az ő kárával? Reménykedik-e Portik, hogy megtalálják a lopott autóbuszát? Ez ügyben szűkszavúan fogalmaz a vállalkozó: „A remény hal meg utoljára”.

Forrás: Honline.ro