2020. január 26., vasárnap - Vanda, Paula
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Egy polgári lakás száz évvel ezelôtt
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Egy polgári lakás száz évvel ezelôtt Nyomtatás E-mail
2012. november 16. péntek 10:12
Békebeli otthonok – polgári lakáskultúra a Székelyföldön a 19–20. század fordulóján címmel nyílt időszakos kiállítás október 25-én, a Tarisznyás Márton Múzeumban. Impozáns bútorok, díszes étkészletek, gyönyörűen kidolgozott kézimunkák, olajfestmények, viseletek és egyéb, a gazdagságot sejtető kiegészítők, használati tárgyak fogadják az odalátogatókat.

A kiállítás megnyitóján Csergő Tibor, a múzeum igazgatója elmondta, először mutatkozik be a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum Gyergyószentmiklóson, vezetőjének, Dimény Attilának a gyűjtéséből állt össze ez a tárlat. Röviden összefoglalta a székelyföldi polgárság kialakulásának történeti hátterét. Majd hozzáfűzte, a székelyföldi polgárság erejét bár nem lehet összehasonlítani a nagyobb városok, Kolozsvár, Brassó vagy Szeben egykori tehetős uraival, Gyergyószentmiklóson is látható nyoma maradt a békebeli világ pompájának.
A kiállított bútorok valamikor Bartha László és felesége, Bagoly Margit pávai tanító házaspár otthonát díszítették. A műtárgyak jelenleg a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum, illetve a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum tulajdonában vannak.
Sokaknak azért lehetnek ismerősek ezek a bútorok, mert ezekből maradt fenn a legtöbb. Bár most egyedinek látjuk, a szériargyártás ezekkel a bútorokkal kezdődött. Megfigyelhetjük, hogy kevés faragott elem díszíti, többnyire esztergáltak a minták. A szalon azonban reprezentatív hely volt, a polgár ott mutatta meg, hogy mije van, az értékesebb, faragott bútorok oda kerültek. A századfordulón a konyha kettévált, megjelent az ebédlő (amihez cseléd szükségeltetett). A legjellegzetesebb ebédlői bútordarab az ebédlőszekrény, a kredenc, ez gyakran faragásokkal, márvánnyal díszített. Itt találhatók a jelentős eseményekkor használt étkészletek. Tehát, a maga módján az ebédlő is mutatósabb, tekintettel arra, hogy a vendégeket itt is fogadták.
A kornak a nagy vívmánya a hálószoba. (Ekkor különült el az intim tér.) A jómódú családoknál kialakították a dolgozószobát, aki ezt nem engedhette meg, az a hálószobába helyezte el az íróasztalt, írószekrényt. Bár nem volt közművesítés, néhol külön fürdőszobát is berendeztek. Viszont csak ritkán, leginkább ünnepekkor használták. Több helyen a hálószobában, egy spanyolfal mögött zajlott a tisztálkodás – tudtuk meg Dimény Attila néprajzos muzeológustól. Beszámolt az kiállítás előzményeiről is: Kézdivásárhelyen először 2007-ben fordultak felhívással a lakosok felé. Akkor a polgári viseletet gyűjtötték, egy évvel később az étkezési szokásokhoz kapcsolódó anyagot. A békebeli otthonok kiállítást először 2011. november 6-án láthatta a kézdivásárhelyi közönség, augusztusban Székelyudvarhelyen is bemutatták.
Gyergyószentmiklóson március 3-ig tekinthető meg a kiállítás. A szervezők arra bátorítják a város lakóit, hogy nézzék meg a kiállítást, vigyék hírét, mert azt tapasztalták, sokakat meggyőzött a kiállítás sikere arról, hogy érdemes elővenni a pincékből, padlásokról ezeket a régiségeket. Az sem számít, ha sérültek ezek a tárgyak, ugyanis tudják restaurálni. A felhívás tehát továbbra is érvényes – szívesen fogadják az adományokat.

Borsos Júlia