2020. január 26., vasárnap - Vanda, Paula
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Dr. Panigay Róbert apadhatatlan mesélôkedve
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Dr. Panigay Róbert apadhatatlan mesélôkedve Nyomtatás E-mail
2013. február 19. kedd 12:23
Januárban a bőség zavara jellemezte a gyergyószentmiklósi irodalmi kör tevékenységét. Az F&F International Kft. Kiadó és Nyomda gondozásában megjelent Találkozások III. gyűjteményes kötet mintha új lelket öntött volna a kis közösségbe. A januári harmadik összejövetelt a magyar kultúra napja tiszteletére szervezték a könyvtárban, s ha ünnep, legyen ünnep alapon, újabb, Gyergyószentmiklóson, ezúttal a Mark House Kft-nél gondozott könyvvel köszöntötték a Himnusz születését és az olvasókat.

Dr. Panigay Róbert kilencedik kötete ismét az ízes és szemléletes mesélés iskolapéldája. A kör oszlopos tagja immár közel 40 esztendeje olvas föl, olyannyira sajátos mesterjegyeket őrző alkotásokat, amelyekre mindig rá lehet ismerni, egyéni stílusuk, a kitűnő hely- és helyzetismeret, a témában jártasság, a néhány erőteljes vonással megrajzolt jellemek, na és a cselekmény kibontásának jellemzőfordulatai alapján.
Sokszor kitüntetett író tisztelte meg újabb, ezúttal novellás könyvével az érdeklődőket. Burján Emil, aki a szerző első könyvének is méltatója volt, ez alkalommal sem szószátyársággal jeleskedett, hanem, műfajelméleti ismereteinek köszönhetően, a novellák pontos behatárolásával. Egy-egy mondatba sűrítve jellemezte a 11 írást, kiemelve a kötet ama érdekességét, hogy a szerző több prózai műfajból is ízelítőt nyújt.
Szerző a kötet címadó novelláját választotta felolvasása tárgyaként. A sánta vadőr valóban Panigay Róbert legtipikusabb írásainak egyik szép példánya, ahol a cselekmény izgalmas alakulása a vadászszakma ismeretére is vall, ahogy az író álláspontjára is, ott, ahol az emberi gyarlóságról alkotott véleményét kell érzékeltetnie, mi több, korrajz is egyben.
Szerintem nem véletlen az utolsó novella mintegy utószóként történő megjelentetése sem. A folytatás derűje lengi át, hiszen, aki ismeri Panigay Róbert eddigi írásait, tudhatja, hogy Hazug Pista szelleme arctalan ugyan, de nagyon sok esetben ott lebeg bennük.
A Hazug Pista című novella eddigi írásai között is a legméltóbb helyek egyikére kívánkozik, sőt, új csapás lehetőségét libbenti fel, amelyben immár a bölcs derű is méltó helyet kaphat. Gyermekkorom mesélő vadásza, Kémenes Jóska bácsi jelent meg elolvasása után lelki szemeim előtt. A Hazug Pistát akkor tátott szájjal hallgattam volna, cseppet sem kételkedve, mint ahogy most sem, egyetlen történet valóságosságában sem. A jó mese és a jó írás ilyen. Aki pedig hitetlenkedik, az soha ne hallgasson horgászt, vadászt, az bújjon tudományos könyveket, hogy mindent úgy tudjon, ahogy okos tudósok írják. Álma úgy is megvicceli, mert annak nem parancsol semmi, ami valószínűnek tűnik egyébként, pedig dehogy az. Látszat az is, mint minden az életben.
Az alig 90 oldalnyi olvasmány egy szuszra kiolvasható. Mégis azt ajánlom, 11 napig legyenek boldogok, napi egy-egy írással. Mert akkor minden alkalommal elszabadulhat a fantáziájuk is, ami fölöttébb fontos dolog, hiszen ezért írnak az írástudók, és ezért kellene olvasnunk, nekünk, olvasóknak. A szárnyakért, amivel megszabadulunk röghöz kötöttségünktől, amivel tiszta lelkű gyermekek lehetünk – időnk végezetéig. Derülhetnek is, pl. a Nagybőgő című elbeszélésen.
A köri ülésen Györffi Kálmán a tőle megszokott humorral méltatott.
Dezsõ László, aki vadásztársa is Panigay Róbertnek, arról morfondírozott, hogy milyen fontos lenne – akár a lokálpatrióta nevelés, de a példaképek felmutatása okán is –, ha a helyi iskolák helyi szerzők műveivel jutalmaznák tanulóikat. Azért tesszük gondolatait ezúton közzé, mert katedrán lévő pedagógus nem vett részt a találkozón. Hátha, bár így eljut üzenete azokhoz, akiknek hallania kellett volna eszmefuttatását.

Bajna György