2019. december 7., szombat - Ambrus
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Botrányszagú vádaskodások Gyilkostón
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Botrányszagú vádaskodások Gyilkostón Nyomtatás E-mail
2009. június 22. hétfő 21:52
Törvénytelenségek sorozata, korrupció, zsarolás – ez csak néhány vád azok közül, melyekkel a Monturist Kft.-től területet bérlő vállalkozók a cég igazgatóját illetik. Szerintük a Gyilkos-tó partján lévő ingatlanok ügykezelését végző vállalat vezetője, Virág Zsolt nem adott számlát a befizetett illetékekre, és fenyegeti is őket. Az igazgató viszont a vádakat rágalmazásnak tartja, és a Monturist cégben részvényeket birtokló gyergyószentmiklósi önkormányzat is a helyzet mielőbbi tisztázását ígéri.

„Tudja jól Virág úr is, hogy nincs minden rendben a portáján, mert egyik nap azzal érkezett, hogy lehet, börtönben fog ülni három évet, de amikor kijön onnan, akkor majd megmutatja nekünk” – idézi fel a Monturist igazgatójával folytatott beszélgetést egyike annak a 18 üzletembernek, akik területet bérelnek a cégtől a Gyilkos-tónál.

Súlyos vádak Virág ellen

A felháborodott árusok, népművészeti és élelmezési bódék működtetői törvénytelenségek sorozatára hivatkozva, felháborodva fordulnak szembe a Monturist igazgatójával, Virág Zsolttal, és az ügy megoldása érdekében döntöttek úgy, hogy a sajtó elé tárják sérelmeiket. A vádak nagyon súlyosak: el nem számolt pénzekről, zsarolásról, agresszív fellépésről számolnak be a Gyilkos-tóhoz összehívott sajtóértekezleten a vállalkozók.

„Kijelentette, hogy neki havonta ötezer lej kell, és ha ezt nem dobjuk össze, még tíz árust ide fog hozni. Nem a konkurenciától félünk, hanem az nem tetszik nekünk, hogy az általunk rendbe tett területre költöznek be mások, akik kisujjukat sem mozdították eddig” – mondta Barbu Piroska korondi árus. A hölgy arról is beszámolt, hogy Virág Zsolt a tavaly 120 lej kifizetésére kötelezte őket, amit a szemét elszállítására költött, de ők számlát azóta sem láttak.

Kádár Jenő szintén szemételszállításra fizetett hétszáz lejt, fél évre, ám miután nem látott erről bizonylatot, úgy döntött, inkább személyesen köt szerződést a városgazdálkodási vállalattal. Stelica Cranba vállalkozó ezer lejt adott a területért, majd havi kétszáz lejt annak őrzéséért, ám eddig egyetlen számlát sem kapott az összegekről. Sófalvi Ferenc nehezményezi, hogy a 13 korondi vállalkozó tavaly télen négy hónapra 310 lejt fizetett be havi bérként, ám az adminisztrátor erre sem adott számlát. Amikor a korondiak számon kérték tőle az iratokat, Virág arra hivatkozott, hogy ezek eltűntek, mondja Sófalvi. A pénzek tisztázása érdekében feljelentést tettek a rendőrségen. A befektetésre is hajlandó vállalkozók tisztán szeretnének látni, tudni akarják, mi történt az évi száztízezer lejt is elérő összeggel, ugyanakkor a kilakoltatástól is félnek. „Azzal próbál zsarolni, hogy jövőre csak az marad itt, aki megérdemli. De nem tudjuk, ez mit jelent. Volt példa olyanra is, hogy egy német vállalkozót csak úgy kitoloncolt innen, minden magyarázat nélkül” – mondja a cégvezető hölgy.

Az igazgató agresszivitását sem nézik jó szemmel a bódék tulajdonosai. „Nagyon durván viselkedett, és szemtanúja voltam például annak, hogy az árut rugdosta és csúnya szavakat használt” – meséli Barbu Piroska.

Virág: ezek rágalmak

„Nem vettem fel senkitől pénzt számla nélkül. Rágalmakról van szó, egy szó sem igaz az egészből, törvényes úton fogok igazságot szerezni magamnak” – fakad ki Virág Zsolt, miután többször is jelezte, mindenképpen reagálni szeretne az őt ért vádaskodásra. „Az ötezer lejt nem nekem kellett összedobni, hanem így akartunk pénzt szerezni a csatornázáshoz, valamint a díszburkolat elkészítéséhez, amely majd a munkálatok után valósul meg. Ezért mondtam az árusoknak, hogy szükség lenne még tíz asztalra, egyenként ötszáz lejes bér fejében. Én ezt nem tartom zsarolásnak, inkább azt tartom zsarolásnak, hogy ők akadályozzák a munkánkat” – védekezett az igazgató. Virág ugyanakkor cáfolja, hogy nem voltak befektetések, szerinte csak meg kell nézni a teret, és látszik a munkálatok eredménye: „Egy nagyon jó játszóteret készítettünk, padokat, asztalokat állítottunk fel, kicseréltük a teljes padállományt és a szemeteskukákat, hirdetőtáblákat helyeztünk el, elkerítettük a kacsák területét, és sorompót szereltünk fel” – sorolja Virág a száztíz ezres összegből létrejött megvalósításokat. Ennyire futja, nagyobb befektetésekre nincs fedezet, számol utána. Ugyanakkor az árusok által elkövetett törvénytelenségekre is felhívja a figyelmet, hiszen, mint mondja, a vállalkozók jóval nagyobb területet használnak, mint amennyiért bért fizetnek, mindenkinek szerződése kellene legyen a városgazdálkodási vállalattal a szemételhordásra, de a 21-ből csak egyetlenegy rendelkezik ilyennel. „Ami az agresszív viselkedésemet illeti, határozott fellépésem szerintem a békés egymás mellett élés határán belül volt” – állítja Virág. Mi több, a háttérben a cég megszerzésére irányuló összeesküvést sejt: „Helyi kis érdekeknek vagyok a játékszere. Jólmenő üzletről van szó, a vállalkozók meg akarják szerezni a területet” – hívja fel a figyelmet az igazgató. Szerinte az összeesküvést szító Kádár Jenő csak el akarja terelni a figyelmet saját törvénytelenségéről, hiszen egy 2006-os szerződésben vállalta, hogy egy éven belül víztisztító berendezést készít a közvécéhez, melyet szintén a Monturist Kft.-től bérel. Ez a víztisztító berendezés a mai napig nem készült el, mutat rá Virág. „Kádár Jenő úgy viselkedik, mint a kiskirály, egyértelműen látszik, hogy ő át akar venni mindent. Beépítette az általa bérelt teljes területet, és ezt illegálisan tette. Van egy végleges bírósági határozat, amely megállapítja a törvénytelenséget. Fákat vágott ki, teraszosított, s mindezt illegálisan” – érvel az igazgató. Nem zavarja különösebben, hogy az árusok a leváltását kérik, szerinte van megoldás a helyzetre.

Sakkban az önkormányzat

A Monturist Kft.-t Gyergyószentmiklós és Budapest V. kerület Lipótváros önkormányzata alapította az 1990-es évek elején, azzal a céllal, hogy könnyítse a Gyilkos-tónál lévő ingatlanok ügykezelését.

Mezei János polgármester elismeri, hogy a városnak is felelőssége ezzel a kérdéssel foglalkozni, mivel az önkormányzat is részvényes a cégben. „Nyolc év alatt a többségi tulajdonos nem tett semmit, ezért személyesen tárgyaltunk vele, ő pedig egyetért azzal, hogy felvásároljuk a város számára a Monturist teljes adminisztrációját, akár részletfizetéssel is” – mondja Mezei János. Bár a Gyilkos-tónál területet bérlő vállalkozók felajánlották anyagi segítségüket a részvényvásárláshoz, a polgármester reméli, hogy ezt nem kell igénybe venni. A tegnap egyébként megérkezett Gyergyószentmiklósra az a bizottság, amely felértékeli a többségi tulajdonos, a Budapesti V. kerület részesedését. Az említett tulajdonrész megvásárlása iránt a debreceni önkormányzat is érdeklődik.

Forrás: Honline.ro