2020. január 26., vasárnap - Vanda, Paula
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Biztató tárlatok
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Biztató tárlatok Nyomtatás E-mail
2013. január 18. péntek 10:56
Balázs József festőművész minden esztendőben több tehetséges fiatal és idősebb tanítványa kiállítását nyitja meg.

Az elmúlt év végén a Nosztalgia kávézó kiállítótermében Szász Klementina első egyéni tárlatán a csomafalvi, de Alfaluban tanuló diák kompozíciós-készségét emelte elsősorban ki. A Művészeti Népiskola rajzosai közül már sokan bemutatkozhattak, Klementina absztrakt festményeivel jeleskedik, de ceruzarajzai is figyelmet érdemelnek, kétségtelen jó rajzkészségre vallanak.
A kiállítás érdekessége, hogy a terem másik felében egy szintén népiskolás, de idősebb hölgy dr. Hatházy Lenke csendéletei láthatók. A természethű és az elvont ábrázolási módok egyáltalán nem zavarják egymást, jól megférnek egy teremben, igazolva, hogy a szépség nem a kiszorítás eszköze, érdekes ellentétek inkább. „Klementina lelke kicsapódásai a vonalak ritmusával, játékával gyönyörködtetnek, illetve azzal, ahogy a színfoltok szerepelnek munkáin” – mondta Balázs József.
Hozzátette: „Pályakezdőnek lehetőség az indulásra. A XI. osztályos diáklány tehetséges, benne van a csíra, immár a szorgalmán múlik, hogy mekkora növénnyé terebélyesedik a tehetsége.” Szász Klementináról, aki a népiskola II. éves hallgatója, de egyáltalán az iskola minden kiállító diákjáról elmondta, hogy egy bizonyos színvonalat el kell érniük ahhoz, hogy kiállíthassanak, s a munkákat soha nem mennyiségi alapon értékelik.
Balázs József a régi kávéházak hangulatát is felemlegette, ahol mindig alkotó hangulat uralkodott, dicsérve a Nosztalgia kávézó tulajdonosainak abbéli szándékát, hogy valami hasonlót valósítsanak meg. A kiállítás-megnyitón Klementina osztálytársa, Lukács Bernadett W. Whitman verset mondott, Ambrus Adalbert szintetizátoron zenélt.

Bajna György