2019. október 23., szerda - KÖZT.KIKIÁLT., Gyöngyi
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Befektetők oldhatják meg a fűtéskérdést
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Befektetők oldhatják meg a fűtéskérdést Nyomtatás E-mail
2009. május 25. hétfő 12:33
Nincs más megoldás, mint szakmai befektető bevonása a fűtésrendszer felújításába – állítja Gyergyószentmiklós polgármestere, aki szerdán Budapestre megy tárgyalni. Ha a rendszer felújítását, a tömbházak fűtésének folytonosságát hozzáférhető áron biztosítaná a magyarországi vállalkozás, esély lenne, hogy a város – egyéb teendőkre összpontosítva – kimozduljon a holtpontról.

– Lassan mindenki belátja, muszáj külső forrásokat keressünk a tömbházak fűtésrendszerének fenntartására – jelentette ki Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere keddi sajtótájékoztatóján. Az elöljáró szerint a lehetőségek nagyon beszűkültek, a tervek nem megfelelő minősége miatt a város lekésett egy finanszírozási lehetőséget, a kiigazítások folyamatban vannak, ám a kormánytámogatásokhoz 40 százalékos önrész szükségeltetik. Mezei küldöttség élén Budapestre utazik tárgyalni.

– Négymillió lej a fűtésrendszer-korszerűsítés összértéke; ehhez sosem lesz meg a kellő önrészünk. A közüzemnek, a fűtésszolgáltatónak negatív a mérlege, így esélyünk sincs, hogy a jóval kedvezőbb, kétszázalékos saját hozzájárulást igénylő pályázati kiíráson vegyünk részt – sorolta a polgármester, jelezve, minden út egy szakmai befektető felé vezet.

A Regionális Fejlesztési Vállat budapesti székhelyén folytatandó tárgyaláson jelen lesz Gyergyószentmiklós képviseletében a polgármester, Nagy Zoltán és Farkas Zoltán tanácsosok, valamint Szőcs Tivadar, a közüzem igazgatója. Az elvárás az, hogy 10–15 éves szolgáltatói szerződés fejében a befektető korszerű fűtésrendszert hozzon létre, a hőt pedig elérhető áron biztosítsa a lakosságnak.

További indokként a város első embere azt is elmondta: ha a kormány jövőtől eltörli a fűtéstámogatást, akkor nem 190, hanem 336 lej lesz egy gigakalóriányi hő ára, ezt az összeget azonban sokan nem tudnák megfizetni. A szakmai befektető hajlik arra, hogy a meleget egy kevéssel a mostani ár fölött biztosítsa, s ráadásul még átvállalja annak a hitelnek a törlesztését is, amelyet szintén a szolgáltatás megmaradásáért vett fel a város. Mezei reméli, hogy a befektető bevonásától függetlenül lesz lehetőség arra, hogy a város részt vegyen kormányprogramokban, és kormánytámogatásra is lesz lehetőség. Ennek módozatait a közüzem igazgatója tisztázni fogja még a szerződéskötés előtt.

– Fejetlenül nem hozunk döntést, a lakosság javát akarjuk. Mindenkinek meg kell értenie: mi a legjobb megoldást fogjuk választani, a lehetőségekhez mérten – szögezte le Mezei János. – Véget kell vetni annak, hogy az egész város osztozik a tömbházlakók gondjaiban, bepótol a fűtésükbe. A város pénzét olyasmire kell költenünk, ami a város egészét érinti, például útjavításra. Ha a tömbházlakók biztos meleghez jutnak elérhető áron, sort keríthetünk a garázsok lebontására is, hogy javítsunk a városképen. Amíg a fűtésproblémát nem oldjuk meg, kapkodhatunk, egy helyben topog a város.

Forrás: Honline.ro