2019. december 13., péntek - Luca, Otília
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow Az M2 Televízió Gyergyószentmiklóson
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Az M2 Televízió Gyergyószentmiklóson Nyomtatás E-mail
2009. május 11. hétfő 08:13

Az M2 Televízió egyik forgatócsoportja április 27. – 29.-én Gyergyószentmiklóson és környékén a helyi nevezetességek után kutatva több helyszínen is készítettek felvételeket. A gyergyói kisváros érdekességeit sokoldalúan bemutató film nyolc különbözõ területet ölelt fel.

Az ebbõl készülõ válogatást az érdeklõdõ közönség május 23.-án 10 órai kezdettel tekintheti meg, az M2 tv-csatornán.

A város helytörténetérõl a Both-vára kápolnánál, Csergõ Tibor-András, a Tarisznyás Márton Múzeum igazgatója tartott részletes ismertetõt.

Parászka Géza, a Földváry Károly Hagyományõrzõ Egyesület megálmodója és vezetõje a lovas bandérium katonai örökségének XXI. századi lehetõségeit tárta fel.

Szász Ferenc, a Hóvirág Néptáncegyüttes táncmestere a székely néptánc-kultúra gyergyószentmiklósi múltját és jelenét ismertette.

Helyi gasztronómiai érdekesség gyanánt, Kozma Tibor, a Maros vendéglõ szakácsa, szalonnával tûzdelt sült malacot készített.

A Népmûvészeti Alkotóház udvarán találkozó „Gránátalma” Kézimunkakör, a hasonmás úrihímzés kollekció gazdagságával és a reneszánsz ízlést megidézõ szépségével nyûgözte le a forgatócsoportot.

A Csíky-kert ritkaság számba menõ dendrológiai értékérõl, és az ott mûködõ Babes-Bólyai Tudományegyetem, Földrajz-turisztika karának fontosságáról dr. Dombai István rektor beszélt.

A Gitka néven ismert, gyergyószentmiklósi terrakotta-mûvész, Csíki Margit bájos madarai és virágai sem maradhattak ki a helyi érdekességek listájáról. A keze nyomán születõ sajátos szín- és formavilágot hordozó kerámiák, már a helyi sajátosságnak számítanak.

Páll Ágnes, a Step Dance Tánccsoport fáradhatatlan oktatója is bemutatta kis csapatát. A ritmikus zene, a harmonikus mozdulatok fiatal szépségei helyi és külhoni elismeréseirõl szólt.

A városunkhoz tartozó természetrajzi érdekességek turisztikai vonzatát növelendõ látogatott el a forgatócsoport a Gyilkos-tóhoz, a Békási szoroshoz és a Súgó-barlanghoz. A Gyilkos-tó múltja jelene és jövõje és természetesen egyedi szépsége mellett, szó esett a csónakázásról, a vásári áruk minõségérõl, gasztronómiai kínálatok sorában a kürtõs-kalács ás pisztrángsütésrõl.

A környezõ falvak életlehetõségeit, turisztikai kínálatait kutatva jutott el a forgatócsoport a borzonti Basa-fogadóba, ahonnan a tepsis csülök készítése és kóstolása után, Erdély legkeletibb reneszánsz mûemlékéhez, a Szárhegyi Lázár-kastélyhoz vezetett útjuk. A helyi polgármester jóvoltából a terepmotorozás is bemutatásra került.

A vállalkozói életet a remetei Házicsoki-gyár és a tekerõpataki Sajtüzem révén ismerték meg a vendégek.