2020. január 26., vasárnap - Vanda, Paula
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow A villamosságiaktól tudtuk meg
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
A villamosságiaktól tudtuk meg Nyomtatás E-mail
2012. november 16. péntek 10:28
Villanyszolgáltatással kapcsolatos olvasói kérdések nyomában fordultunk Deák Lászlóhoz, a helyi Kereskedelmi Kirendeltség igazgatójához.

Az egyik olvasó, akiről az igazgató azonnal tudta, hogy kicsoda, azt kérdezi: „Semmi bejelentés nélkül bizonyos személyeknek van-e joguk zárt kapun bejönni, illetve semmiféle igazolás felmutatása nélkül, valamint még munkaruhát sem használva a villanyt erőszakkal kivágni? Abba se akartak beleegyezni, hogy engem a feleségem telefonon értesítsen, pedig a lefizetett számlák nagy része nálam volt, tehát ők nem azt akarták, hogy ha nem is volt esetleg kifizetve, korrekt emberhez illő módon eljárni, hanem mindenáron kikapcsolni az áramot. Ha történetesen ne legyen a feleségem otthon, és ne legyen erélyes, azt is kijelentették, hogy akkor kikapcsoltak volna.”
Deák László a következőket közölte: – A kérdéses számlát július 17-én töltötték ki. Azon szerepel a 60 nap türelmi idő is. A levélben vitatott eset pedig október 1-jén történt. Tessék számolni, hány nap telt el július 17. és október 1. között?
Ami a kikapcsolás módját illeti, nem rosszakaratból mennek be alkalmazottaink bárki udvarára, hanem azért, mert ha nem onnan kapcsolják ki a szolgáltatást, többe kerül a visszacsatolás. (Onnan 184,14 lej).
Az ifjúsági lakások bérlői közül is felkeresték lapunkat, azzal a kérdéssel, hogy miért nekik kell fizetniük a biztosítékot, óvadékot, ami a törvény szerint így szól: „vagy a tulajdonos, vagy a bérlő”. Ők állami tulajdon bérlői. Deák mérnök a következő választ adta: – A feltüntetett összeget annak kell fizetnie, akivel a kirendeltségnek szerződése van. Ez pedig a bérlő. A rendeletet azért hozták, mert sokan úgy költöztek egyik helyről a másikra, hogy „elfelejtették” az előző helyen az elfogyasztott áram díját kifizetni. Nem csak az ifjúsági lakásokat bérlők tartoznak ide, de a szociális lakásokban élők is, sőt, minden bérlő, aki más lakásában bérel pl. üzlet-, iroda- vagy bármilyen más, villanyárammal is ellátott helyiséget.
Ami pedig a villanyórát illeti, az a kereskedelmi kirendeltség tulajdona, a bérlő által fizetett összeg pedig tartalmazza a bekötés díját is.

Bajna György