2019. december 7., szombat - Ambrus
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow A székelyek Munkácsyja Gyergyóban
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
A székelyek Munkácsyja Gyergyóban Nyomtatás E-mail
2009. július 01. szerda 08:56
Gyergyószentmiklósra érkezett a Székely Nemzeti Múzeum egyik legértékesebb gyűjteménye. A székelyek Munkácsyjának nevezett Gyárfás Jenő (1857–1925) munkáiból megnyílt kiállítás szeptember ötödikéig a hét minden napján megtekinthető a Tarisznyás Márton Múzeumban.



Közelebb hozni magunkat önmagunkhoz, megismerni a székelyföldi múzeumok értékeit, ez a tárlat elsődleges célja, fogalmazott megnyitóbeszédében Csergő Tibor múzeumigazgató.
– Tavaly tavasszal elhatároztuk az igazgatókkal, hogy minden múzeum kiállítást rendez egy másik székelyföldi múzeumban, hogy ezáltal megismerkedjünk a szomszédaink értékeivel – fogalmazott Csergő. Az igazgató hangsúlyozta, a múzeum még nem fogadott ilyen értékes, ekkora jelentőségű kiállítást, ezért számukra is kihívás volt a megszervezése. A 29 alkotás csupán ízelítő a Székely Nemzeti Múzeumban őrzött több mint száz képből.

Nem olcsó hatáskeresés az a megfogalmazás, hogy Gyárfás Jenő a székelyek Munkácsyja, hiszen kortársai, művészemberek ragasztották rá ezt a nevet, fejtette ki Vargha Mihály képzőművész, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, a Gyárfás-gyűjtemény kurátora.



– A Tetemre hívás című Arany János-ballada ihlette festménye a Magyar Nemzeti Galériában fő helyen szerepel a 19. századi magyar festészetet bemutató teremben – mondta a tárlatot bemutató igazgató. – Gyárfás egy másik fő műve A tél örömei vagy a Disznóvágás. Ahogyan a párizsi Louvre múzeumba azért vándorolnak a képzőművészetért rajongók, hogy Mona Lisát lássák, úgy a Székely Nemzeti Múzeumba ezért a képért járnak be, a bejegyzések szerint.

Gyárfás munkásságának minden periódusából 4-5 festményt állítottak ki, ezek szeptember ötödikéig a hét minden napján megtekinthetők.

Forrás: Honline | Forók: TMM