2019. december 7., szombat - Ambrus
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow A Kárpát-medencei Magyar Kórusok Találkozója
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
A Kárpát-medencei Magyar Kórusok Találkozója Nyomtatás E-mail
2009. július 02. csütörtök 06:23
A Gyergyószentmiklósi Ipartestület Férfikara egy csokorba gyűjtötte dalos testvéreit a Kárpát-medencéből. A magyarok összetartozását is jelzi e találkozó, melyet szombaton rendeztek meg Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke és Mezei János polgármester védnöksége alatt.

A templomi áldást követően ünnepi felvonulásra került sor. A nemzet dalnokai több mint négyszázan vonultak fel Szentmiklós főterén. A művelődési központ adott otthont a magyar dalnak. Egyperces néma csenddel emlékeztek Nagy Ferencre a Seprődi János Kórus Szövetség alapítójára és elnökére és Ambrus Éva karnagyra.

Mezei János polgármester ünnepi beszédében a magyar dal fontosságára hívta fel a figyelmet, és arra biztatott mindenkit, hogy tanuljon meg egy dalt.

A Kárpát-medence magyar dalnokait köszöntve a dal teremtő erejéről szólt, mely a nemzet lelkéből fakad, és melyet mára csak a dalosok visznek tovább.– A mai ember nem énekel sem örömében, sem bánatában, mindkét esetben gondolataira támaszkodik, azok vezérlik. Természetesen ez meg is látszik a mindennapok hangulatában, de eredményeiben is. A nemzetet újraegyesítő találkozó remélem, erőt, kedvet ad a továbbiakban. Azt javaslom, hogy a mai nap eredményességét fokozandó, mindenki tanítson meg egy dalt valakinek. Ehhez nem kell akadémiai szigor, mindössze annyi szükséges, hogy el kell kezdeni énekelni a fiatalok között. Első hallásra még ismeretlen lesz, de második hallásra már ismerőssé válik, és harmadszorra már képesek lesznek dalolni velünk. A hivatalosan is elismert háromszázezer magyar népdal csak úgy lehet újra azoké, akiktől elrabolta a modernkor butasága, ha tudatosan palántáljuk bele őket a fiatal nemzedék lelkébe.

Mezei János köszönte, hogy a népdal varázslatos szépségéért, hosszú utat tettek meg a kórusok, hogy Szentmiklóson szóljon a magyar dal. Külön köszönte a városvezető, hogy itt, Gyergyószentmiklóson kemény munkával szervezték meg a Kárpát-medencei Magyar Kórusok Találkozóját, kiemelve a férfikar elnökének, Szőcs Lászlónak hozzáállását.  

Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke a találkozóval kapcsolatban megosztotta gondolatait.
– Egy ilyen találkozó magában hordja a nemzet megújulásához szükséges gondolatot és lelki töltet megteremtődését. Voltaképpen egy ilyen kórustalálkozónak a Magyarok Világkongresszusán kellene sorra kerülnie. Szerettük volna, hogy a Magyarok hetedik világkongresszusa keretében egy ilyen találkozót megszervezzünk, de sajnos, a magyar közéletben egyre kevesebb pénz jut a magyar közügyekre és még kevesebb a magyar kultúrára. Ezért maximális elismeréssel adózom Gyergyószentmiklós városának, hogy magára vállalta ezt a nagyszerű magyar ügyet.

A férfikar Reményik szavait választva mottóul ünnepelt: „Egy csillagra nézünk mi mind, merőn,/ Keleten, délen, völgyben, bérctetőn./ És érezze, ki rokonához vágyik: / Ezer mérföldről azt nézi a másik”.

A szentmiklósi férfikar testvérkapcsolatait úgy alakította az évek során, hogy a történelmi Magyarország területein élő magyar kórusokkal kapcsolatuk legyen. Így léphettek fel délvidéki, felvidéki, kárpátaljai, magyarországi és erdélyi kórusok városunkban. Felléptek: Csókai Rákóczi Férfikar (Délvidék), karvezető Hajnal Attila; Füleki Férfikar (Felvidék), karvezető Balogh Adrián; Técsői Arany ősz Művelődési Egylet Népdalköre (Kárpátalja), karvezető Muravszki Erika; Sárrétudvari Zagyva László Vegyeskar (Magyarország), karvezető Pintér Éva; Egri Csillagok Népdalkör (Magyarország) karvezető Faludyné Molnár Gabriella; Székelyudvarhelyi Székely Dalegylet Férfikórusa, karezető Kovács László; Marosvásárhelyi Cantuale Énekegyüttes, vezető Nyilas Szabolcs; Domokos Pál Péter Női Kar, karvezető Páll Ibolya; Szent Miklós Kamaraegyüttes, karvezető Kolcsár Árpád; Gyergyószentmiklósi Ipartestület Férfikara, karvezető Molnár Katalin.

A találkozó üzenetét fogalmazta meg Szőcs László: összetartozás, összefogás, együtt ünneplés, a magyar dal és nóta éneklése, a hagyományok továbbadása nemzedékről nemzedékre. A férfikar vezetője reméli, mindig lesznek lelkes dalosok, akik továbbviszik ezt a zászlót, és lesz folytatása a közös éneklésnek, lesz megtartó erő a magyar dalosok összekovácsolásához. Mint ahogy az most is történt, közös munka volt, hiszen a férfikar tagjai, a dalosok feleségei, a karvezető, Molnár Katalin tanárnő, mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy méltón ünnepeljenek. Segítségüket, támogatásukat köszöni a Gyergyószentmiklósi Férfikar elnöke, Szőcs László.

A szervezők méltán lehetnek büszkék egy ilyen rangos rendezvény megszervezése után, mely a Kárpát-medence magyar dalosait fogta egy csokorba. Büszkék lehetünk a férfikarral, a szervezőkkel együtt mi, gyergyószentmiklósiak is, hiszen a város támogatta a Kárpát-medencei magyar dalosok találkozóját, felismerve a magyar dal fontosságát.

A Gyergyószentmiklósi Ipartestület Férfikórusa köszönetet mond mindazon támogatóknak, akik hozzájárultak a Kárpát-medencei Magyar Kórusok Találkozója megszervezéséhez: Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata, Magyarok Világszövetsége, Figura Stúdió Színház, Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ, Gyilkostó Szövetkezet, Salamon Er-nő Gimnázium, Gyergyóújfalvi Molnár Antal Fúvószenekar, Gyergyószentmiklósi Rendőrség, F&F International Nyomda, Kós Károly Általános Iskola, Szent Benedek Tanulmányi Ház, Batthyány Ignác Szakközépiskola, Gyergyószárhegyi Művészeti Központ, Sikó Business House Kft., Sike Tamás egri borász, Seprődi József borász borát is forgalmazó Bacchus borpince, Astra Uniqa Biztosító, Geo Tech Kft., Sazy Trans Kft., Dekomark Kft., Síegylet, Balázs Trading Kft., Hargita Gyöngye Rt., Gyergyóújfalvi Polgármesteri Hivatal, Amigo & Intercost, Pilvax Kft., Fapicom Kft., Savilcom Kft., Arterimpex Kft., Barfer Kft., Erlascom Kft., Borfacom Kft., Talizman Kft., Laczkó Edition Kft., Imunofarm Kft., Security Group Kft., Iris Patika, Galló Autoservice Kft., Laszcom Kft., Salamandra Kft., Beti Florex – Kercsó Virágüzlet, El Com Tur Kft., Rad Feld Kft., Csill Star Com Kft., Németi Zöldségkereskedés, Szilágyi Vendéglő, Verkauf Kft., Kobezol Kft., Ben Com Mixt Kft., Best Auto Kft., Gyergyószentmiklósi Sportiskola, Simó Ádám, Boros Mária, Portik Csaba, Török Zoltán, Borsos Géza, Benedek Sándor, Máthé Gyöngyi, Puskás Tünde, Laczkó Angi Bernadett, Bajna György, Vadász Szatmári István, dr. Gereöffy Ferenc, dr. Simon Alpár, Lakatos Jenő, György Vilmos, Márton Péter, Papuc László, Angi Ágnes, Balázs József, Muresan Tibor, Ivácsony Pál, Szász Len Mária, Horváth Olga, Fórika Anna, Becze Len Anna, Gencsi Cristina, Ferencz Olga, Biró Berta, Simon Hermina.

Médiatámogatóknak: Gyergyó TV, Kelet Info Media Group, Gyergyói Kisújság, Fun FM Rádió, Polgári Élet.
Baricz-Tamás Imola