2019. december 13., péntek - Luca, Otília
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow A fűtés bizonytalan, csak a légkör forrósodik
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
A fűtés bizonytalan, csak a légkör forrósodik Nyomtatás E-mail
2009. június 01. hétfő 08:40
A képviselő szerint a gyergyói fogyasztó csak addig van biztonságban, míg a szolgáltatás nem kerül magánkézbe, a kormány segíti. A polgármester szerint viszont nem lehet az államra támaszkodni, ha már a faxpapírt is luxusköltségnek tartja a pénzügyminisztérium.

A határozattervezet, amely alapján magyarországi befektetőre bíznák távfűtés gondjainak megoldását hamarosan a Gyergyószentmiklósi Helyi Tanács elé keról. Egyelőre 15 millió lejes tőke bevonásáról van szó, ebből korszerűsítenének, ugyanakkor ennek fejében a szolgáltatás egy időre magánkézbe kerülne át. Mezei János polgármester nem bízik az állami támogatásban, sőt attól tart, az eddigi fűtéstámogatásnak is meg vannak számlálva napjai, a megoldás befektető bevonása.
– Nem fogom engedni, hogy erről lebeszéljenek, mert valóban abba a helyzetbe kerülhetünk, hogy elveszítjük a kontrollt a rendszer fölött, és akkor oda kerülnek Gyergyószentmiklós negyedei, ahová Maroshévíz is jutott: tele farakásokkal, improvizált kéményekkel és sok illegális fatároló bódéval – jelentette ki az elöljáró.

Pál Árpád parlamenti képviselő, aki a választások előtt Mezei fűtéskérdésekben illetékes tanácsadója volt, ma már nem fúj egy követ a város első emberével.
– Bármely, a közhasznúságtól eltérő változat, partnerségi szerződés mindenkinek előnyös, csak a fogyasztóknak, Gyergyószentmiklós polgárainak hátrányos hosszú távon – véli, felhívva a figyelmet arra, hogy elkerülhetetlen lesz az áremelés, elveszítik a kontrollt és kormánypénzeket a szakmai befektető bevonásával. – Ebből kilábalni pedig tenni akarással, jó szándékkal és tapasztalatok alapján lehet.

Ám Mezeinek is van ehhez pár szava: három hónapig volt tanácsadója Pál, és nem tett semmit a fűtésért – állítja.
– Nagyon remélem, hogy most építő jellegű munkára bírom, és abbahagyja a sajtószerepléseket. Több időt tölthetne Bukarestben a lakosság valódi gondjait orvosolni. Az itthoni munkát bízza ránk, mert garantáltan elköltjük és szívesen fogadjuk azokat a pénzeket, amelyeket segít megszerezni.

Közben fax érkezett a közüzemhez a pénzügyminisztériumtól, s Mezei szerint kétségtelenül szemlélteti az anyagi kilátásokat: a korlátozott anyagi források miatt a közbeszerzéseket koordináló és ellenőrző egységnek csökkentenie kell a faxhasználat miatti papírköltséget és telefonszámlát, ezért felkérik a címzetteket, leveleiket elektronikus formában juttassák hozzájuk.

Hogy mit hoz, és milyen áron Gyergyószentmiklósra a szakmai befektető, azt a jósnő sem tudná most kivetni, ezért nem lesz könnyű döntenie a testületnek sem. Ám tény, hogy a drágítás nem várja meg a szolgáltatóváltást: már a mai tanácsülés napirendjén szerepel a hőenergia árának módosítása a fűrészpor esetén 135 lejről 150-re, gáznál pedig 263-ról 290 lejre gigakalóriánként.

Forrás: Honline.ro