2020. január 22., szerda - Vince, Artúr
Gyergyószentmiklós címere
Magyar
Címlap arrow Helyi hírek arrow 31 000 facsemete a Kürüc dűlőben
Időjárás
Helyi hírek
Honlap ajánló


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
31 000 facsemete a Kürüc dűlőben Nyomtatás E-mail
2013. december 05. csütörtök 00:00
Több éves termékeny kapcsolat eredményeként jött létre az a közel 40 000 euró értékű beruházás városunkban, amely a Kürüc oldalban 9 hektárnyi önkormányzati tulajdonban lévő terület beültetéséről szól.
A megállapodás értelmében, a Romániai Egyházak Ökumenikus Szervezetének katasztrófavédelemért felelős egysége - melynek vezetője a brassói Reménység Ház lelkipásztora, Ménessy Miklós - és a baróti magánerdészet közreműködésével összesen 31 000 facsemetét ültettek ki a helyi önkormányzat által javasolt területre.

A beruházás gyökerét személyes kapcsolattartás jelentette, ennek eredményeképp került kivitelezésre: 21 000 darab luc-, 5000 vörösfenyő és ugyanannyi hegyi juhar került kiültetésre az elmúlt két hétben. „Az esőzések árvizet eredményezhetnek az olyan területeken, ahol nincs elegendő növényzet, amely a nagy mennyiségű vizet felszívná, visszatartaná, ezáltal megvédve a települést. Az erdősítési projekt immár nyolc éve tart, évente megkeressük az olyan önkormányzatokat, amelyek receptívek a felkeresésre és a környezetvédelmi kérdésekre, és nemcsak lehetőséget teremtenek az erdősítésre, hanem felelős módon vállalják annak védelmét is. A fiatal csemeteerdőket kerítéssel kell a legeltetéstől megóvni, illetve árkot ásni, hogy tarlótűz esetén is védve legyenek. Itt pedig ténylegesen pozitív hozzáállásra találtunk az önkormányzat részéről, majd felkértük a szakembereket, hogy a régiónak, talajnak, klímának és magasságnak megfelelően az erdősítést elvégezze” – mondta el Ménessy Miklós.
„Hiteles, több éve tartó baráti viszony áll a csemeteültetés hátterében, tudtuk, hogy számíthatunk arra, hogy következetesen és odafigyeléssel zajlik majd az erdősítés. Az önkormányzat részéről támogatunk minden olyan kezdeményezést, amely a város javát szolgálja és a jövő generációknak teremt fenntartható életteret. Köszönettel tartozunk az Aidromnak és a baróti magánerdészetnek, hogy a beruházást Gyergyószentmiklósra hozták, és bízunk abban, hogy fejlődő, gyümölcsöző marad a kapcsolat a továbbiakban is.” – hangsúlyozta Mezei János, városunk polgármestere.
A kivitelező nemcsak az ültetésre, de a megmaradásra is figyelmet fordít: vállalták, hogy jövő év tavaszán ellenőrzik, gyökeret vertek-e a csemeték, illetve, hogy a körülölelő talajból kiemelkedett-e a gyökérzet, az esetlegesen kifagyott facsemetéket pedig pótolják – lehetőség szerint biztosítják, hogy minél több csemete megfoganjon. A beruházás lezárása ma az átvétellel megtörtént, az önkormányzat felelősségi körébe az évközi karbantartási munkálatok tartoznak majd.
Az önkormányzat jövőre további erdősítéseket tervez olyan területeken, ahol korábban tarvágás, kitermelés zajlott.