Today: 29. january 2020., Wednesday
Gyergyószentmiklós címere
English
Home Page arrow Our Town arrow Legends arrow Hiripné vára
Our Town
Our Town
Main Menu
Időjárás
Local news
Website Suggestions


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Hiripné vára Print E-mail
Gyergyószentmiklósról a Gyilkos-tó felé haladva, a Békény és a Várpataka találkozásánál, az út bal oldalán, mintegy két kilométernyi távolságra emelkedik a Várdomb nevű hegy. Tetején egykor vár állott. A monda szerint a vár első tulajdonosa, Hiripné özvegyasszony volt, aki minden örömét két fiúgyermekében lelte. Egyik fiát Domokosnak, a másikat Ábrahámnak hívták. A két dalia zsarnok természetű volt, erejüktől elbizakodva a leggonoszabb tettektől sem riadtak vissza, rémei voltak a vidéknek.

A két legény szép leányokra és asszonyokra vadászott, Hiripné pedig nem fékezte fiait gonosz kedvteléseikben, mi több, diadalmas visszatérésükkor a vár kapujában virágkoszorúval köszöntötte őket.

Az elkeseredett, megalázott székelyek között azonban akadt két gyászba öltözött vitéz, kiknek menyasszonyait a Hirip-fiúk szintén elrabolták. Viadalra hívták hát a két testvért. Holyvás és Várpatak között van egy hegy, melyet ma is Domokosnak neveznek: itt vívott meg kihívójával Domokos, aki heves küzdelem után legyőzetve életével lakolt gonoszságáért. Ábrahám, túl a Békényen egy hegytetőn küzdött meg ellenfelével, de ő is vereséget szenvedett. A hegyet azóta is Ábrahámnak nevezik.

Domokos és Ábrahám legyőzése után a székelyek a várat lerombolták, és a hagyomány szerint Hiripné is akkor lelte halálát.

A szabadulás örömére a székelyek örömtüzeket gyújtottak. A vároldalról szalmával befont és szurokkal meglocsolt égő kereket eresztettek alá a völgybe. Ezt a sokaságot mozgósító látványt a vár lerombolásának emlékére később is minden évben megismételték, a tüzes kereket a feljegyzések szerint még az 1880-as években is minden húshagyó kedd este legurították a Vároldalból.

A népi emlékezet szerint a Várdombon a kastélyt idővel újraépítették, építői ismeretlenek maradtak.