Today: 15. 2018., Saturday
Gyergyószentmiklós címere
English
Home Page arrow Local news arrow Tanácsosválasztás: Benedek igen, Portik nem
Main Menu
Időjárás
Local news
Website Suggestions


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Tanácsosválasztás: Benedek igen, Portik nem Print E-mail
csütörtök, 28 július 2011
Újabb változás történt a gyergyószentmiklósi helyi tanács összetételében. A testület szerdai ülésén két megüresedett szék betöltéséről szavaztak a tanácsosok. Azonban ahogy az várható volt, csak egy új tagot választottak meg. Miután Lázár Zoltán kilépett az MPP-ből és ezzel egy időben lemondott tanácsosi tisztségéről is, újra személyi változás vált esedékessé a gyergyószentmiklósi testületben. A pártlistán Benedek Árpád László következett, így ő vált a megüresedett tisztség várományosává. Ugyanakkor egy másik, már egy éve húzódó ügy is újra terítékre került.

Az RMDSZ tavaly öt tanácsosát, azaz Len Emilt, Suciu Gábort, Kastal Lászlót, Tinka Kálmánt és Gál Árpádot kizárta soraiból, a fűtésszolgáltatás kiadását támogató szavazataik miatt. Négyen közülük megfellebbezték ezt a döntést és továbbra is tagjai a helyi tanácsnak. Gál Árpád viszont úgy döntött, nem folytatja tevékenységét. Így az RMDSZ egy új személyt javasolhatott a megüresedett tisztségbe.

A választási listán soron következő jelölt Portik Csaba volt, az ő jelölését azonban mind a mai napig nem fogadta el a testület. Az RMDSZ többször javasolta a beiktatás napirendre vételét, a javaslatot azonban nem hagyták jóvá. A beiktatást pedig most sem. A titkos szavazással lebonyolított választáson Portik Csaba nem kapta meg a jelen lévők többségének voksát. A tizennégy szavazatból hat támogatta Portik beiktatását, nyolc pedig ellenezte.

A testület ellenben nagy többséggel soraiba emelte Benedek Árpád Lászlót tizenhárom támogató és egy elutasító szavazattal. Benedek ezt követően le is tette az esküt, így teljes jogú tanácsossá vált. Portik Csaba jelölésének visszautasítása után törvényesen csak egy módja van az RMDSZ-nek a mandátum elfogadtatására, azaz, ha bírósági úton kísérli meg ezt.

Más döntések
A tanácsülésen még sor került a Figura Stúdió Színház tisztségjegyzékének módosítására – azért, hogy a társulat egy rendezőt alkalmazhasson. A vonatkozó jogszabály módosítása értelmében megváltoztatták a lakossági nyilvántartó iroda működési szabályzatát és ezzel kapcsolatosan elfogadták a válások esetén fizetendő illeték mértékét. Ezt 300 lejben állapították meg.

A városvezetés egyébként a tanácsülés előtt találkozott a Virág negyed 5. számú tömbház lakóival, akik felháborodásukat hangoztatták a lakótömb előtt elkezdett és a lakók tiltakozása miatt abbahagyott építkezéssel kapcsolatban. Nem akarnak semmiféle bódét a környéken – hangzott el. A testület a tanácsülés végeztével vitatta meg a kérdést.

Gergely Imre