Today: 11. 2018., Tuesday
Gyergyószentmiklós címere
English
Home Page arrow Local news arrow Száz évig
Main Menu
Időjárás
Local news
Website Suggestions


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Száz évig Print E-mail
hétfő, 12 március 2012
Fodor Sándorra „Nettire” emlékezünk február 26-án, a Gyergyószentmiklósi Művelődési Ház nagytermében. Egy csodás zenei világ – Erdély jelenleg legjobb táncház-zenekara, a Heveder tolmácsolásában –, illetve a Háromszék Táncegyüttes visz vissza az időben, erősít a jelen elviseléséhez.

Az előadás nem csak a tökéletesre csiszolt kalotaszegi tánccal hoz testközelbe, de emléket állít a szívet-lelket gyönyörködtető kalotaszegi muzsikát századokon átmentő zenészdinasztiák olyan sarjának is, mint amilyen az 1922-ben született Fodor Sándor (Netti) volt, aki hatéves korában fogott hegedűt a kezébe, hogy öröm és bánat idején vidítsa, illetve simogassa a lelket muzsikájával.
A Háromszék Táncegyüttes ez alkalommal a híres kalotaszegi tánc és muzsika páratlanságát, sajátunknak is vallható örökségéből nyújt ízelítőt, ugyanakkor feledhetetlen élménnyel gazdagítva hozza a hírt a ködökbe vesző múltból, az üzenetet arról, hogy a pusztulás fölött csak a kultúra, a dal, a tánc, az emlékezés tud győzedelmeskedni a legnagyobb viszontagságok között, csak az marad kapaszkodónak, bátorságadó erőnek ordas időkben.
A koreográfia Könczei Árpád szakértelmét dicséri, a zenei anyag összeállításában nem kis érdem a művészeti munkatársé, Könczei Csongoré.
Emlékezetes előadás marad a Száz évig, erről a zenekar és a tánckar mellett Erőss Judit énekes is gondoskodik.
Az előadás zenéjét Fodor „Netti” Sándor, Laka „Kicsi” Aladár, Viski Rudolf, Varga Ferenc „Csipás”, Antal Ferenc „Öreg Árus”, Kovács Simon „Buráló”, Nonika Miklós „Hitler” híres, kalotaszegi prímásoknak köszönhetjük.

Bajna György