Today: 19. june 2019., Wednesday
Gyergyószentmiklós címere
English
Home Page arrow Local news arrow Népszavazás-kezdeményezés Székelyföldért
Main Menu
Időjárás
Local news
Website Suggestions


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Népszavazás-kezdeményezés Székelyföldért Print E-mail
szombat, 25 június 2011
Pártérdekeket félretéve, közös fellépést, azaz a székelyföldi megyei önkormányzatok Magyar Polgári Párti és RMDSZ-es frakcióinak összefogását kezdeményezik MPP-s megyei tanácsosok Hargita és Kovászna megyében. Egy közös elvi állásfoglalás kiadását tervezik arról, hogy miképpen képzelik el az ország közigazgatási átszervezését. Ennek alapján pedig határozatot hoznának helyi népszavazás kiírásáról a két megyében. Mindenki számára kétségtelen, hogy az ország közigazgatási átszervezése szükséges, aktuális, a székelyek számára is kívánatos. A gond az a mód, ahogyan ezt a román hatalom elképzeli. Sajnálatos ugyanakkor az is, hogy egy ilyen létfontosságú kérdésben még nem kezdődött érdemi egyeztetés a magyar pártok között, illetve az, hogy a sajtóban megjelentek szerint az egyes pártok elképzelései eltérnek egymástól – mondta el szerdai sajtótájékoztatóján Kovács Árpád András, a Hargita megyei tanács MPP frakcióvezetője és Árus Zsolt megyei tanácsi képviselő. Emiatt a székelyföldi megyei önkormányzatok Magyar Polgári Párti és RMDSZ-es frakcióinak összefogását kezdeményezik. Kovács Árpád András elmondta, megkeresték a két megyei elnököt, Borboly Csabát és Tamás Sándort, s találkozót kértek tőlük, hogy érdemben tudják megbeszélni a kezdeményezést.
Az MPP frakciók konkrétan azt javasolják, hogy a két megyei önkormányzat minél hamarabb tartson együttes ülést, ahol két dolgot fogadjon el: egy elvi állásfoglalást arról, hogy miképpen képzeljük el az ország közigazgatási átszervezését, és egy határozatot helyi népszavazás kiírásáról a két megyében.

Milyen legyen az önkormányzatiság?
„Ennek kapcsán fontosnak tartjuk leszögezni, hogy az átszervezés nem állhat csak új határok meghúzásából, a rendszert gyökereiben kell újragondolni. A hatáskörök s a gyakorlásukhoz szükséges pénzeszközök sokkal nagyobb részét kell a helyi és regionális önkormányzatokra ruházni, csökkenteni kell a bürokráciát, s biztosítani a valós kétnyelvűséget a magyarok lakta régiókban. Ugyanakkor az új közigazgatási egységek létrehozásánál az alapelv az önkormányzatok szabad társulása kell legyen, úgy, ahogy azt a Traian Basescu, az államelnök által a közigazgatási átszervezés előkészítése céljából kinevezett Stanomir-bizottság is megállapította. Fontos elv az is, hogy az átszervezés a lakosság és nem a politikusok, a politikai pártok érdekeit kell szolgálja” – hangzott el.

Szavazás Székelyföldről
A népszavazáson megválaszolásra javasolt kérdés: a lakók akarják-e, hogy a közigazgatási átszervezés során létrejöjjön Székelyföld mint önálló közigazgatási egység, az SZNT törvénytervezetében leírt határokkal, illetve hatáskörökkel. Korábban már több hasonló helyi népszavazás-kezdeményezésre sor került, de ezeket a prefektusi hivatalok sorban törvénytelennek nyilvánították. Eddig tehát úgy látszott, hogy ilyen témában helyi népszavazást kiírni nem lehet, most ellenben az ellenzék képviselői kezdeményeznek sok megyében hasonló népszavazást. Ha másnak szabad, akkor ehhez mi is csatlakozunk – jelentette ki Árus Zsolt. Ő bízik benne, nem az fog történni, hogy más megyékben, ahol más pártok kezdeményezték a népszavazást, ott meg is rendezik azt, míg nálunk ismét bírósági úton akadályozzák meg.

Magyar érdek, pártszempontoktól függetlenül
Minden székely ember számára világos, hogy a közigazgatási átszervezés egy olyan téma, ami egyaránt érint mindannyiunkat, s egy olyan alkalom, amikor félre kell tenni a párt-szempontokat, s közösen kell lépni – véli a két megyei önkormányzati képviselő. Hozzátették: látva azt, hogy az RMDSZ országos vezetése is határozottan ellenzi az államelnök szupermegyéket tervező kezdeményezését, illetve azt, hogy akár a polgári engedetlenség eszközeit is kész bevetni, ha azt mégis ráerőltetik az országra, bízhatunk abban, hogy az összefogásnak van reális esélye, s abban, hogy közösen sikerülni fog megvédeni alapvető érdekeinket.

Gergely Imre