Today: 23. april 2019., Tuesday
Gyergyószentmiklós címere
English
Home Page arrow Local news arrow Mégiscsak emelkedik az adó?
Main Menu
Időjárás
Local news
Website Suggestions


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Mégiscsak emelkedik az adó? Print E-mail
péntek, 18 január 2013
Hiába döntött a tavalyi év utolsó ülésén a képviselő-testület arról, hogy idén nem növelik az adókat. A kormány emeli a magánszemélyek tulajdonában levő ingatlanok adókulcsát, így várhatóan mégiscsak többet kell fizetni.

Minden évben december 31-ig kötelező módon el kell fogadni a helyi adókat és illetékeket. Az alapértékek meghatározását a 956/2009-es kormányrendelet szabályozta, egészen 2013. január 1-ig. Megjelent azonban egy új kormányrendelet, amely a fizikai személyek tulajdonában levő ingatlanok adókivetésekor megszabott alapösszeget szabályozza. Tizenhat százalékkal megemelték az alapértéket, ezzel a módosítással kell kiegészíteni a legutóbbi határozatot – ismertette a január 7-i rendkívüli tanácsülésen előterjesztett határozattervezetet Nagy Zoltán, alpolgármester. „A kormányrendelettel hozzuk összhangba a korábbi tanácshatározatunkat” – fogalmazott. Kilenc tanácsos vett részt az ülésen, egyhangúan elfogadták a módosítást.
Az ülést követően ezt egyszerűsített példával magyarázta az alpolgármester: aki tavaly 100 lejt fizetett, idén 116-ot fizet majd. Például egy 63 négyzetméter felületű tömbházlakás esetében a 63-at megszorozzuk 935-el (az új alapértékkel – ami aszerint változik, hogy betonból, téglából, vagy fából épült-e a ház, bevezették-e a hálózati vizet stb.), majd a zónánkét meghatározott értékkel (mert az sem mindegy, hogy az ingatlan hol helyezkedik el) – ebben az esetben 2,4-gyel, legvégül megszorozzuk 0,01-gyel. Ebből, az illetékesek szerint, az következik, hogy a tulaj 141 lej adót kell fizessen. Ilyenformán magát az adót nem emelték meg (bár törvény írja elő, hogy a helyi önkormányzatok legtöbb 20 százalékkal megemelhetnék, s ezt Gyergyószentmiklóson továbbra is a minimumon tartják), mégis a magánszemélyek nagyobb összeget kell fizessenek ingatlanjaik után.
Mi várható?
A helyi adókat háromévente lehet módosítani az inflációs ráta függvényében. Az elmúlt három év összege alapján ez 16,05-nek felel meg – tehát innen a 16 százalékos emelés.
A Mediafax hírügynökség értesülései szerint, várhatóan január 9-én egy újabb kormányhatározattal módosítják majd az adótörvénykönyvet. Nem köteleznék az emelést, az önkormányzatra bíznák a döntést. Amint meglesz a kormányrendelet, megjelenik a Hivatalos Közlönyben, meghatározzák, hogy mikortól fog érvénybe lépni, akkor a tanácstestület ismét összegyűl, és megvitatják a változást – tudtuk meg Mezei D. Emőkétől, a polgármesteri hivatal sajtószóvivőjétől. A városháza pénzügyi osztályának jogásza, Selyem Hideg Norbert ezt azzal egészítette ki, hogy az inflációhoz igazított mutatót tavasszal kellett volna meghatározza a kormány. A hatályos jogszabály értelmében a szerdán, utólag meghozott döntés csak a következő évben lehet érvényes.
Az év első hetében, tekintettel a tisztázatlan körülményekre, Gyergyószentmiklóson senki sem fizette be adóját – válaszolt kérdésünkre Lăcătuşu Livia, a polgármesteri hivatal pénzügyi osztályának vezetője. (Szerk. megj.: politikusok egymásnak ellentmondó, szemrehányó közleményei láttak napvilágot a témában. A helyi adók és illetékek megállapítása körül kialakult zűrzavar valószínűleg csak a hónap harmadik hetében tisztul le.)
Mint ahogyan arról már korábban beszámoltunk, azok a magánszemélyek, akik március 31-ig befizetik az egész évi épület-, terület-, autóadójukat, és visszamenőleg nincs tartozásuk, tíz százalék adókedvezményben részesülnek.

Borsos Júlia