Today: 21. september 2018., Friday
Gyergyószentmiklós címere
English
Home Page arrow Local news arrow Leállították az építkezést
Main Menu
Időjárás
Local news
Website Suggestions


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Leállították az építkezést Print E-mail
péntek, 29 július 2011
A lakók ellenzik a Virág negyedi üzletsort Üzletsort terveztek a Virág negyedi fehérbódék helyett. Alighogy hozzákezdett a kivitelezőcég a munkához, a lakók kétoldalas beadványt fogalmaztak meg a polgármesternek és a tanácsosoknak címezve, amelyben kérték a munkálat azonnali leállítását. Az okokat is sorolták, hogy miért. Így a múlt csütörtökön leállították a munkálatokat mindaddig, amíg hazaérkezik Mezei János polgármester, aki éppen külföldön tartózkodott. Az építőcég vezetője amint elmondta, ez számára egyelőre ötnapos csúszást jelent, de így rendelkezett a polgármester. A lakók kifogásai között szerepel az, hogy három méter magas épületeket terveznek 3,5 méter távoságra a tömbháztól, a fény nem fogja érni a lakásokat, a kilátást akadályozza, a lakások értéke emiatt csökken.
Azonkívül az éjjel-nappal nyitvatartó üzlet éjszakai hangos forgalma is zavarta az ott lakókat. Nagy autósforgalom van, az ott állomásozó autók miatt nem tudnak parkolni, és a zaj miatt, főként hétvégenként, nem tudnak pihenni. Amint a beadványban írják, szemeteltek is az ott vásárlók, a műanyagpoharak, sörös dobozok, cigarettacsikkek, és emberi ürülék maradt egy-egy hétvége után. Az okok között azt is írják, hogy a 3,5 méter nem lesz elegendő az autók, gyalogosok, babakocsik számára, így az ott lakó gyerekek biztonsága is veszélyben van.
A cégek, amelyek szintén ebben a társasházban tevékenykednek, okokat soroltak fel, hogy miért hátrányos számukra az üzletsor felépítése. Összesen kilenc pontban fogalmazták meg a Virág negyedi 5-ös tömbház A és B lépcsőházának tulajdonosai, hogy miért is ellenzik az építkezést, illetve miért kérik, hogy máshol keressenek helyet az üzletsornak.
A Gyergyószentmiklósi RMDSZ, az MPP-s városvezetés ténykedését kifogásoló lakók mellett kiállva, csakhamar kéréssel fordult a hivatalhoz. Így fogalmaztak: „Abban az esetben, amennyiben a polgármesteri hivatal nem veszi figyelembe a lakók kéréseit és nem oldja meg a problémát, akkor a Gyergyószentmiklósi RMDSZ vezetősége értesíteni fogja az Állami Építkezésügyi Felügyelőséget, a Környezetvédelmi Őrséget, a Hargita megyei Főispánságot és minden olyan szervet, amely valamilyen módon véleményezheti az Önök által meghozott rossz döntést. Felszólítjuk a polgármester urat, hogy a lakók által, a polgármesteri hivatalhoz letett, 6563/ 20. 07. 2011, iktatószámmal ellátott kérésüket, amelyben kilenc pontban, nagyon jól összegezték álláspontjukat, vegye figyelembe és állítsa le a munkálatokat.”
„Befalaznak, foglyok leszünk”
Az építkezést ellenző lakók, a bódék működtetői és a tanácstestület próbált kompromisszumra jutni szerdán délután a tanácsülés előtt, de mindhiába. A lakók közül többen sérelmezték, hogy a polgármesteri hivatal még bár egy értesítőt sem tett a postaládába, hogy mit tervez. Senki nem konzultált velük soha, mondták. A jelenlegi bódék működtetésébe sem egyeztek bele, de újak építését sem hagyják. A négy méteres sikátor megnyomorítaná életüket, és a tervezett sorompó méginkább. Valamikor megvásárolták a lakásaikat, van, aki 40 éve ott lakik, parkolóhelyek voltak a lépcsőház előtt, és szeretnék visszaállítani azt az állapotot. Azt is felrótták, hogy választásokkor vagy, ha szükség van rájuk, tele a postaládájuk, de ez esetben nem értesítették arról, hogy az általuk megválasztottak mit terveznek az ő érdekükben. – Befalaznak, fojtó hatással van ránk ez az építkezés, foglyok leszünk, így nem javítanak a városlakók életminőségén – hangzott el.
Kisebb személyeskedések történtek csupán, és mindegyre hangoztatták, hogy nincs különösebb gondjuk a vállalkozókkal. Többen is kifejtették, hogy továbblépnek ez ügyben, nem hagyják, hogy az életterüket szűkítsék az üzletek, a gyermekük biztonságáért is így cselekednek. Továbbá a tűzcsap és a lépcsőház közé ékelődne az épület, ami szintén aggodalomra ad okot számukra. Azt is kérték a lakások tulajdonosai, hogy a fát ültessék vissza és a gödröket tömjék be. Mezei János polgármester amint elmondta, sajnálja, hogy idáig fajult az ügy. Ennek a térnek a rendezését 2005-ben már megszavazta a városvezetés, akkor kellett volna a lakók beleszóljanak. „Az az RMDSZ-es városvezetés szavazta meg 2005. december 14-én a 157-es határozattal az üzletsor felépítését, amelyhez most futottak” – fogalmazott.
Arra is utalt, hogy néhány hónapja lakossági fórumot szerveztek a városrendezéssel kapcsolatban, de hét személyt érdekelt csupán. A tér kialakítása a tűrhetetlen állapot megszüntetésére irányult, de amint elmondta, a bevásárlóközpontok megjelenésével csökkent a kis üzletek forgalma, és igény volt arra, hogy megmaradjanak, ezért készíttették el a tervet, licitálták ki a helyiségeket. Másfél órás vita után végül kijelöltek öt kapcsolattartó személyt a felháborodott lakók közül és az urbanisztikai bizottsággal közösen megpróbálnak kompromisszumra jutni. Az építkezés tehát addig nem folytatódik.

Kedves-Tamás Gyopár