Today: 26. march 2019., Tuesday
Gyergyószentmiklós címere
English
Home Page arrow Local news arrow Kőkorszaki ember nyomaira bukkantak
Main Menu
Időjárás
Local news
Website Suggestions


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Kőkorszaki ember nyomaira bukkantak Print E-mail
csütörtök, 18 augusztus 2011
A pricskei és szárhegyi ásatásokat követően a Tarisznyás Márton Múzeum régész-muzeológusa, Demjén Andrea a nemrég befejezett maroshévízi ásatásokról számolt be. Mint kiderült, kőkorszaki lelőhelyet azonosítottak Maroshévízen, a Bajkó-patak medrében. A múzeum régésze a târgoviştei egyetemmel, Mircea Anghelinu egyetemi professzor vezetésével és kollégáival közösen tíz napot dolgozott Maroshévízen. Megtudtuk, egy 2 x 2 méteres szelvényben és további három kutató árokban végeztek feltárásokat. – A tíz nap alatt egy 2 x 2 méteres szelvényben félméternyit sikerült ásni. A paleolitikum kutatása egyedi módszert igényel, lassú a munkafolyamat. Ez a legkorábbi lelőhely a Gyergyói-medencében, amely a felső paleolitikumra keltezhető, 20–14 ezer évvel ezelőtt. Pattintott kőeszköz-maradványokat találtunk a felső, szántás által is bolygatott rétegekben, 1,60 illetve 2 méter mélyen szintén leletek kerültek elő, ez azt jelenti, hogy több periódusban is ember által lakott vidék volt ez már az őskőkorszakban. A maroshévízi lelőhely többhektáros terület, az ott lévő opált használta fel az ősember eszközök készítéséhez, pattintással. A tárgyakon retusálás nyomai is láthatóak, ami a használatukra utal – fogalmazott a régész.
Mint megtudtuk, a talált mintákat a kormeghatározás érdekében németországi laboratóriumba vitték. A kutatás egyik eredményének azt tartják, hogy a hévízihez hasonló leleteket találtak a Kis-Beszterce völgyében is, ami okot ad arra a feltételezésre, hogy a Beszterce-völgyi és hévízi ősemberek között volt kapcsolat.
Ország szinten nagyon kevés kőkorszaki lelőhelyet fedeztek fel mostanáig, Erdély területén ez az első, ezért is fontos, hogy a gyergyószentmiklósi múzeum is részt vesz a munkában, tudtuk meg Csergő Tibortól, a Tarisznyás Márton Múzeum igazgatójától, aki hozzátette, a Bajkó-patak bal oldali teraszán az első ember nyomait vizsgálják, az ember megjelenését ezen a vidéken. A talált eszközök értéke felmérhetetlen régészeti szempontból. Mint megtudtuk, egyelőre csak a lelőhely rétegtani felmérése történt meg, a munkát a târgoviştei egyetem szakképzett kőkorszakkutatóival közösen a jövőben, 2012-ben szeretnék folytatni.

Baricz-Tamás Imola