Today: 16. june 2019., Sunday
Gyergyószentmiklós címere
English
Home Page arrow Local news arrow Kicsengettek a város iskoláiban
Main Menu
Időjárás
Local news
Website Suggestions


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Kicsengettek a város iskoláiban Print E-mail
csütörtök, 14 június 2012
Május 31-én, csütörtökön, illetve június 1-jén, pénteken ballagtak el városunk középiskoláiból a végzõs diákok.

A Batthyány Ignác Technikai Kollégiumból csütörtökön 129 diák. Pénteken a Gépgyártó Iskolaközpontból 118 diák, a Salamon Ernõ Gimnáziumból 140 diák, a Sfântu Nicolae Líceumban pedig egy osztálynak szólt utoljára az iskolacsengõ.
A kicsengetéseken szép számban voltak jelen szülõk, nagyszülõk, rokonok és ismerõsök. A csütörtöki ünnepségen még az idõ is kegyes volt az ünneplõkhöz, hisz gyönyörû napsütésben búcsúztathatták a végzõsöket, nem így pénteken, amikor is egy-egy beszéd idejére sütött ki a nap, állt el az esõ. A tanintézményekben városvezetõk, különdíjat átadó személyek is szóltak az egybegyûltekhez. A Salamon Ernõ Gimnáziumban Ferencz S. Alpár fõtanfelügyelõ is útravaló gondolatokkal tarisznyálta fel a végzõsöket.
A Csere alatti tanintézményben Farkas Zoltán, az intézmény igazgatója elszántságra buzdította a ballagókat. – „Az út nem lesz mindig egy diadalmenet. Nem ígérünk nagy sikereket, hatalmas karriert, sok pénzt sem. Annyi biztos, hogy a tudásnak, a küzdésnek minden korban, minden országban, a világ minden szegletében van eredménye. A kérdés a szemetekben még mindig ott van, elmondom a választ is. Nem nagy filozófia, menj arra, merre a szíved a legjobban húz. De csak akkor indulj el, ha tudsz is valamit. Vagy akkor, ha lesz erõd és kitartásod tanulni, ha nem rettensz meg attól, hogy néha megszidnak, és el akarnak téríteni, vagy le akarnak beszélni, vagy máshova akarnak csábítani. Akkor is menj, ha már nem bírod, ha nincs kedved. Lesz majd társad is, családod, aki mindig körülvesz. Álmodj, de csak akkorát, amilyent még legalább meg mersz közelíteni. Kedves végzõs diákjaink, ha most sem tudod, hogy merre indulj, hát megmondom. Menj szüleidhez, köszönd meg, hogy vannak neked, s menj tanáraidhoz. Talán kaptál tõlük valamit ezekben az években. Ehhez kívánok erõt, elszántságot, jókedvet nektek és kitartást”.
A diáktársak is búcsúztatták a 2012-ben végzetteket szavalatokkal, furulyaszólóval, búcsúbeszéddel, énekkel. Majd a jó tanulmányi eredményeket elért tanulókat tüntették ki oklevéllel, jutalomkönyvvel.
Nem történt ez másként pénteken, a Salamon Ernõ Gimnáziumban sem, ahol 140 ünnepelt ballagott, és kitüntetések sorát, különdíjakat adtak át a legjobbaknak, a valamely területen jeleskedõknek.
Lakatos Mihály igazgató pedig a gyermeknapi ballagás okán ekképpen szólt a százéves gimnáziumban nevelkedett ünnepeltekhez:
…Június elseje van, gyermeknap, ezért õszinte kisgyermekek mondásaiból idézek útravalóul. Hatéves kisgyermek mondta a szeretetrõl: „Ha szeret valaki, akkor másként mondja ki a nevedet”. Azt kívánjuk nektek mi, tanáraitok, hogy sok olyan ember vegyen körül titeket, akinek szájából jólesik hallani, amikor neveteken szólítanak. Ötéves fiúcska: „A szeretet az, amikor egy lány bekölnizi magát, a fiú pedig borotválkozó arcszesszel bekeni magát, aztán elindulnak, hogy szagolgassák egymást”. Kívánjuk, hogy sok ilyen illatos találkozásban legyen részetek. Nyolcéves kislány vallomása így hangzik: „A zongoravizsgán egyedül voltam a színpadon, és nagyon féltem, odanéztem a közönségre, és apu ott mosolygott és integetett. Csak õ mosolygott. Ezután nem féltem”. Most itt vannak a szüleitek, nagyszüleitek, titeket néznek, és mosolyognak, mert szeretnek. Kívánjuk, hogy mindig legyenek biztató tekintetek, amelyek erõt, bátorságot adnak, és a sikereitekért szurkolnak. Hétéves kislány szerint: „Amikor szeretsz valakit, akkor sokat pislogsz, és apró csillagocskák jönnek ki belõled”. Adja a Jóisten, hogy mindig sokat pislogjatok, hogy azok az apró csillagocskák sziporkázzanak körülöttetek. Végül pedig a délutáni mulatságokra és az érettségi bankettre való tekintettel, a híres angol drámaíró, George Bernard Shaw szeretetrõl szóló gondolatát ajánlom figyelmetekbe: „Nincs õszintébb szeretet az étel szereteténél”. Ezekkel az egyszerû, de õszinte gondolatokkal sok sikert és sok szerencsét kívánva bocsát útra a Salamon Ernõ Gimnázium munkaközössége.

Bajna Gyöngyi,
Kedves-Tamás Gyopár