Today: 21. october 2019., Monday
Gyergyószentmiklós címere
English
Home Page arrow Local news arrow Hull a fenyő, hullafenyő
Main Menu
Időjárás
Local news
Website Suggestions


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Hull a fenyő, hullafenyő Print E-mail
szerda, 12 január 2011
Karácsony előtt kivágják, az ünnepek alatt csodálják, vízkereszttel kidobják – nagyvonalakban így alakul a karácsonyfának való fenyők sorsa. Az állami erdőket kezelő Romsilva cserepes fenyőkkel próbálja „zöldesíteni” a fehér ünnepet, a nagyvárosok köztisztasági vállalatai a kidobott fenyők újrahasznosítására keresnek lehetőségeket. A szemetesek mellé dobott fák egy részét a lakók összeszedik és hazaviszik tüzelőnek, de még így is marad bőven a tömbházak környékén.

Óriási puffanással hull a még félig dísztett fa a tömbház elé. Jobb esetben a tulajdonos elhurcolja a legközelebbi szemetesig, rosszabb esetben a fa az ablak alatt marad a földön. A karácsonyfa, ha már leveleit hullatja, kezd igencsak terhünkre lenni, jó minél előbb megszabadulni tőle.

A hagyomány szerint a karácsonyfát általában vízkeresztkor szokták leszedni, azonban a jelek szerint kevesen tudják ezt, néhol már újév reggelén láthatunk lecsupaszított, a kuka mellé kidobott karácsonyfát.
Gyergyószentmiklóson tömbháznegyedek szemetesei mellett néhol kemény fejszecsattogás hallatszik – a környezettudatosabb emberek a kidobott fenyőket megszabadítják ágaiktól, a szúrósát pedig visszadobálják a szemetesbe. A szaloncukor és törött díszecskék maradványaitól ékesített fenyőfák melegét nem csak a természetkímélők, de a szegényebb sorú családok is szívesen fogadják, ezért a kidobott fák egy része náluk talál újrahasznosításra.

Újrahasznosítás, plusz költségekkel
A karácsonyi ünnepkör után mindig felmerül a kérdés, mi lesz a fenyőkkel, és zöldszervezetek, környezettudatos állampolgárok gyakran kérik számon a hazai hulladékgazdálkodó vállalatokon, miért nem tudják megoldani a hasznosításukat. Románia nagyvárosaiban a köztisztasági vállalatok kisebb-nagyobb erőfeszítéseket tesznek a fák begyűjtésére.
A gyergyószentmiklósi Városgazdálkodási Vállalat igazgatója, Lukács László lapunknak úgy nyilatkozott, a héten kezdik el a fák összeszedését a városban. A szemetesautó több napon keresztül fogja összegyűjteni a szemetesek mellől a kidobott fenyőket. „Nagyon veszteséges ez a tevékenység, hiszen beőrölni nem tudjuk a fákat, mert nincs hozzá gépünk. Ugyanakkor az a pár ezer fa nem egy nagy mennyiség, megközelítőleg öt perc fűtésre lesz elég a negyed lakóinak” – mondta az igazgató. Egyelőre a szeméttelepre került fák sorsa nem tisztázott, de mindenképpen hasznosítani fogják, legrosszabb esetben tüzelő lesz belőlük a telepen.

Zölderdő, zöldkarácsony
A Romsilva által elkezdett „környezetvédelmi karácsony” akció továbbra is folytatódik, annak ellenére, hogy nincs igény a cserepes, földlabdával ellátott fenyőkre. Az idén tavasszal is több száz fát készítenek elő Hargita megye számára, a 2011-es karácsonyra. Az a néhány természetvédő, aki az ünnepekre cserepes, kiültethető fenyőt választott, figyelmesen foglalkozzon a fák további sorsával, hiszen a dézsás növények egy része nehezen éli túl a szobahőmérsékletről a kinti hidegbe, illetve vissza történő szállítással járó hőmérséklet-változást.

Csibi Márti