Today: 26. march 2019., Tuesday
Gyergyószentmiklós címere
English
Home Page arrow Local news arrow Helyi rendôröket támadtak meg a cigányok
Main Menu
Időjárás
Local news
Website Suggestions


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Helyi rendôröket támadtak meg a cigányok Print E-mail
péntek, 20 május 2011
Szarkában harmincan támadtak két helyi egyenruhásra az elmúlt csütörtökön. Az előzményekhez tartozik, hogy az elmúlt héten több alkalommal is fogtak be tilosban legelésző állatot. A nemrég munkába állt helyi rendőrök múlt csütörtökön, bejelentés nyomán mentek befogni egy tilosban legelő lovat, azonban el kellett menekülniük, mert a cigányok rájuk támadtak. Villával, kaszával, kövekkel dobálták őket, egy helyi rendőr sérülést is szenvedett. Másnap reggel, pénteken, polgármesteri utasításra csendőrök, rendőrök és a helyi rendőrök vonultak a helyszínre. Az ötvenfős csapat szigorú ellenőrző akciót hajtott végre. Tizenegy lovat tereltek be a mellékgazdaság udvarára, több személyt igazoltak, és azonosították az egy nappal korábbi támadásért felelős két személyt. A befogott lovakat 50 lejért válthatták ki gazdáik, viszont olyan is volt, akinek 100 lejes büntetést kellett fizetnie, mert az állata más tulajdonán legelt. 500–500 lejt kell fizetnie további három személynek az illegális legeltetésért, őket a rendőrség bírságolta. Mezei János a pénteken, május 13-án délben tartott sajtótájékoztatóján kihangsúlyozta, ezután szigorúbban járnak el, folyamatosan ellenőrzéseket fognak tartani.

– A törvények mindenkire érvényesek, be kell azokat tartani, nem engedhetjük, hogy a kemény munkával megszerzett javakat ingyenélők dézsmálják.

Ugyanakkor felhívta az állattartó gazdák figyelmét arra is, hogy vigyázzanak állataikra, mert ha idegen területen lesznek, befogják, és ha nem tudják igazolni a gazdák a tulajdonukban lévő állatot, vissza sem kapják, árverésre bocsátják az állataikat. További szigorításokról is szólt a polgármester, elmondta, hogy a helyi rendőrök feladatkörébe tartozik a mezőőrzés is, ha valakit lopás gyanújával kapnak el, elkobozhatják lovát, szállítóeszközét.

Mezei János azt is kihangsúlyozta, hogy a nemrég megalakult helyi rendőrség első rendű feladata a közrend fenntartása. ők a polgármesteri hivatal alkalmazottai, akcióikat a városvezetés, a polgármester engedélyével, utasítására hajtják végre, ha pedig valaki nincs megelégedve munkájukkal, azt is a polgármesteri hivatalban kell jelenteni, nem pedig megtámadni őket.

Május 18-án, szerdán, megkérdezésünkre Tóth Károly, a mellékgazdaság vezetője elmondta, hogy még aznap, tehát pénteken kiváltották a befogott lovakat az illetékesek, mindazok után, hogy csippekkel látta el őket Gál doktor. Az állatok utáni 50 lejes büntetést, illetve a 100 lejt a tilosban való legeltetésért is kifizették a lovak gazdái. Az 500 lejes büntetést a rendőrségnek ráér utólag törleszteniük – tudtuk meg Tóth Károlytól.

Baricz-Tamás Imola