Today: 21. february 2019., Thursday
Gyergyószentmiklós címere
English
Home Page arrow Local news arrow Emléklap, köszönet a székely kapuért
Main Menu
Időjárás
Local news
Website Suggestions


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
Emléklap, köszönet a székely kapuért Print E-mail
hétfő, 07 február 2011
Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke szerdán Gyergyószentmiklóson díszes emléklap átadásával fejezte ki köszönetét Gyergyószék népének és több gyergyói személyiségnek, hogy vállalták Szegeden a székelykapu-sor gyergyószéki kapujának felállítását.

2010 augusztusában Szegeden, Vértó mellett a korábbi években emelt Magyar Életfa-, illetve Székely Himnusz-emlékművekhez vezető domboldalon székelykapu-sort állítottak a nyolc székely szék hozzájárulásával, az I. Székely – Magyar Világtalálkozó keretében. A kapuállításra szegedi kezdeményezésre, a Magyarok Világszövetségének támogatásával és a székely székek felajánlásaival került sor. Ahogy az MVSZ-elnök fogalmazott, a szegedi székelykapu-sor a szejkei Orbán Balázs sírjához vezető emlékműhöz hasonlatos, de ezen túlmutat. Míg a szejkei kapuk Udvarhelyszékről kerültek ki, addig a szegedi kapuk Székelyföld minden régióját képviselik, egy helyre kerülhettek minden tájegység jellegzetes népművészeti motívumai. Hirdetik népünk ősiségét, a szabad székelység méltóságát, ugyanakkor erőt sugároznak. A szegedi kapuállítás nem jöhetett volna létre a székelyföldi összefogás nélkül, és az emléklap-átadás ezt az összefogást, melléállást köszöni meg. Ezért az összes székely szék azon személyiségei, akik részesei voltak az emlékhely kialakításának, kitüntetésben részesülnek az MVSZ részéről.

Gyergyószéki kitüntetettek
Gyergyószéken Borsos Géza SZNT-alelnök, Sándor Pongrácz vállalkozó, Ambrus Árpád, a Gyergyószéki Székely Tanács korábbi elnöke és Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere részesült kitüntetésben. Ahogy Patrubány Miklós fogalmazott, az ő segítségük nélkül nem kerülhetett volna a szegedi emlékhelyre a gyergyói székely kapu. Ennek ugyanis megvolt a veszélye. Az MPP vezetősége azt sugallta a színeiben megválasztott településvezetőknek, hogy maradjanak távol a kapuállítástól. Mezei János ennek ellenére kiállt az ügy mellett. Borsos Géza és Ambrus Árpád a kezdeményezés felkarolásában és népszerűsítésében vállalt nagy szerepet, Sándor Pongrácz pedig a nélkülözhetetlen, jelentős anyagi támogatást nyújtotta a kapuállításhoz. Mezei János távollétében Nagy Zoltán alpolgármester vette át a díszes emléklapot, aki kijelentette, hogy a nemzeti ügy mindig fontosabb lesz számukra, mint a pártérdek, és ennek megfelelően fognak cselekedni a jövőben is.
A csomafalvi Domokos László faragómester által készített székely kapu és a kapusor többi darabja lassan zarándokhellyé válik, hirdetve a nemzet összetartozását.

Gergely Imre

szekelyhon.ro