Today: 20. january 2020., Monday
Gyergyószentmiklós címere
English
Home Page arrow Local news arrow A lakószövetségrôl ismét
Main Menu
Időjárás
Local news
Website Suggestions


gyergyotv.ro

keletinfo.ro

szekelyhon.ro

Gyergyói hírlap


kisujsag.ro
 
A lakószövetségrôl ismét Print E-mail
kedd, 26 március 2013
Múlt heti lapszámunkban tévesen közöltük, hogy a Bucsin negyed tízes tömbházának mely lépcsőházaiban van lakószövetség. D-t és E-t írtunk, holott a B és D lépcsőházakban hozták létre az egyesületet. Az érintettek elnézését kérjük. Az elírásra a lakószövetség elnöke, Lukács János hívta fel a figyelmünket. Később elmondta, azért hozták létre az egyesületet, mert terveik között szerepel a fűtéshálózat vízszintes elosztása, időközönként gond van a melegvíz-szolgáltatással, annak kiküszöbölésére is keresik a megoldást.

A Bucsin negyed 10-es tömbház B és D lépcsőházak lakói 2012 júliusában indították el a folyamatot, fél évvel később jegyezték be hivatalosan a lakószövetséget. Korábban mindkét lépcsőházban, havonta gyűjtöttek családonként 15 lejt. Abból fizették a lépcsőház villanyszámláját, a kaputelefon beszerelését, a meszelést, vagy éppen egy elszakadt huzal kicserélését. A fennmaradó összegből állták a lakószövetség létrehozásának költségeit is, ami megközelítőleg 570 lejbe került – számolt be a lakószövetség elnöke.
Nem egyszerű a vízszintes elosztás kialakítása. „Ahhoz, hogy valamit lépni lehessen, mindenki egyet kellene értsen, de ez sem elég, pénzre is szükség van. Egy-két lakónknak nagy adóssága van. Tartoznak az E-Starnak és a közüzemeknek is. Azt viszont egyik család sem engedheti meg magának, hogy a rájuk háruló részt is kifizesse. De reménykedünk!” – fogalmazott Lukács János.
Bevált a vízszintes elosztás

A Virág negyed 51-es tömbház B lépcsőházában már kialakították az új rendszert. A beruházás összértéke lakásonként változik. A tervezés körülbelül 1500 lejbe került, a gerincvezeték kiépítése további 12 000 lejbe. 13 család igényelte a vízszintes elosztást (a földszinten óvoda működik, az egyik lakrészt pedig levágták a régi rendszerről, újat nem igényelt, maga oldja meg a fűtést). Tehát a gerincvezetékért közel 1000 lejt fizettek lakrészenként. A belső rendszer kialakítását mindenki lehetőségeihez mérten oldotta meg. Ki drágább, ki olcsóbb csöveket, mérőórát, hőszabályzót (esetleg fűtőtestet is) vásárolt. Esetünkben a mérőóra körülbelül 500 lejbe került. Egy háromszobás lakásban legkevesebb 2000 lejből kialakítható a rendszer, viszont minőségi alkatrészekkel a végösszeg elérheti a 3000 lejt is – tudtuk meg Balázs Leheltől, a lakószövetség elnökétől. A munkálatokat két-három hét alatt befejezték, azonban a tervezés, az árajánlatok egyeztetése egy évet vett igénybe. Balázs Lehel úgy látja, megérte a beruházás, hiszen így közel egyharmadára csökkent a havi fűtésszámlájuk. Tavaly februárban 450 lejt fizettek, idén mindössze 150-et. Tehát legrosszabb esetben is három éven belül megtérül a beruházás összértéke. A lakásban ideális a hőmérséklet. Mérőórát szereltek mindenik lakrészbe, így annyit fizetnek, amennyi energiát elhasználnak (egyéb osztalékot nem számítanak rá). A hőveszteség minimális. Gyergyószentmiklósi cégre bízták a munkálatokat, és elégedettek az eredménnyel.

Borsos Júlia