Hírek

Családi sportnapok – video

Canicross» Egy sportág, amit a kutyásoknak találtak ki «

Leirás:

A kutya tulajdonosok jelentős zöme, amikor megkérdezik tőle miért jó, hogy a városban kutyát tart, azt válaszolja: a mozgásért. Naponta kétszer (háromszor- négyszer) sétálni kell mennem a kutyával és ez megmozgat. Aktív és már a versenyszerű sportolást abbahagyó sportolók, kocogó, futó közéleti személyek számolnak be arról, hogy sporttevékenységükben egy társuk mindig azonos – a kutyájuk.

Nos, valóban a kutya megmozgatja a gazdáját. Némelyek csak egy kicsit körbe a háztömb körül és van, amelyik jókora sétákra, hosszú futásokra csábít. Vannak, akiknek a korábbi mozgást hozza vissza a fürge társ, újra elkezdenek futni, mozogni a kutyájuk kedvéért.

canicross – a kutyás terepfutás – ezeknek a gazdáknak és kutyáiknak lett kitalálva.

A canicross francia eredetû sportág. A homo ludens újítása, amely már elindult világhódító útjára. A sportág alapvetõen futó – terepfutó – sport, kutyások számára. E sportágban ugyanis a kutya és az ember együtt fut a kijelölt versenypályán egy szárral összekötve. A feladat: minél hamarabb megtenni a versenytávot a futóverseny szabályai szerint – együtt.

Szabályok:

A szabályok egyszerûek: a kutyának kell elõl futni (legalább a pálya 95%-án) a gazdának utána, közöttük pedig egy póráznak kell feszülni, amely egyik végén a gazda övén a másik végén pedig a kutya hámján csatlakozik. A sebességet a gazda határozza meg – az õ futóteljesítményénél gyorsabban nem tud a páros futni. A kanyarokat a balra – vagy jobbra, parancsszavakra kell az ebnek teljesíteni (néha, fõleg az elején nem árt a póráz kis kézzel való segítése). A kutyával való ilyetén futás mind a gazdának, mind a kutyának öröm.

Felszerelés:

 -Csípõ/derék körüli öv 

- Húzó szár (rugalmas póráz ha van) 

- Hám/Nyakörv

FIGYELEM!

• A szervezők  kérésre kutyát és gazdáját összekötő zsineget tudnak biztositani!

• Nagytestű kutyáknak kötelező a szájkosár!

 

 

 

Floorball – Palánklabda

A floorball a jégkoronghoz hasonló labdajáték. A játékot két csapat játssza. Minden csapat öt mezőnyjátékosból és egy kapusból áll.

Két nemzet is a saját találmányának tartja ezt a játékot. Az 1960-as évek végén az Egyesült Államokban már játszották a floorhockey nevű játékot (hasonló ütőkkel a mostaniakhoz). Svédországban is kitaláltak egy nagyon hasonló játékot az amerikaihoz, amit innebandynak neveztek el (magyar tagja is volt, Czitrom András személyében). Céljuk az volt, hogy a jégkorongozni vágyó, de korcsolyázni nem tudó, vagy a hoki agresszivitásától tartózkodók számára, egy legalább ugyanolyan élvezetes, ám sokkal tisztább játékot hozzanak létre. A svéd szövetség 1981-ben alakult meg, a játékszabályokat is ekkor rögzítették, a floorball név a Nemzetközi Floorball Szövetség (International Floorball Federation, IFF) megalakulásától 1986-tól használatos.

Az első Floorball Európa-bajnokságot férfiak részére 1994-ben Finnországban, nők részére 1995-ben Svájcban rendezték, az első világbajnokságot férfiak részére 1996-ban Svédországban, nők részére 1997-ben Finnországban tartották.

Gyakran találkozhatunk a unihockey elnevezéssel is, ami a floorball kispályás változatának elnevezése, azonban Dániában, Németországban, Ausztriában, Belgiumban az általunk ismert (nagypályás) floorball megfelelője a unihockey. A  Skandináv országokbn a mai napig az innebandy elnevezést használják erre a játékra.

A mezőnyjátékosok, a hokiütőhöz hasonló, könnyű szerkezetű karbonszálas ütőkkel rendelkeznek. A kapusnak nincs ütője, sisakot, nagy méretű mell-, térd- illetve lábszárvédőket visel. A játékot egy műanyagból készült, kemény, lyukacsos labdával játsszák. A pályákat általában kézilabda pályán állítják föl. A kézilabda pálya alapvonalán végig 50 cm magasan palánk áll.

Fontos  szabályok: 

  1.  Az ellenfél ütőjét, botját nem emeljük föl és szorítjuk le!
  2. Nincs testi kontaktus az ellenféllel (bodychek)!
  3. Kézzel a labdát megfogni tilos!
  4. Lábbal vagy testtel át lehet venni a labdát, de csak egy érintéssel (fejjel nem)!
  5. Az ellenfél lábai között nem nyúlhatunk át az ütővel!
  6. Az ütőt nem emelhetjük fentebb térdmagasságnál!

 

 

Élő Csocsó

A játék az asztali foci mása, élő játékosokkal.

A játékosok egy kötélhez csúszó karabinerrel vannak rögzítve. Oldal irányban tudnak mozogni mint az asztali focinál.

Különösebb felkészültséget és kondíciót nem igényel. Itt a gyerekek és a felnőttek a bábúk. A két csapat játékosai a pályához keresztbe erősített kötelekhez rögzítve próbálják a labdát az ellenfél kapujába juttatni. A nézők és játékosok számára egyaránt páratlan kikapcsolódást nyújtó szórakozás.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!