II. Családi sportnapok – beszámoló

Sikeres Családi sportnapok

Példaértékû civil összefogással, negyven társszervezô segítségével zajlott az idei Családi sportnapok, amely során megmozdult a város, több mint 2500 aktív, illetve nézelôdô résztvevôje volt a hatnapos rendezvénynek.

„Hat nap alatt 53 programszámot sikerült megszervezni, amelyek során 73 érmet és 35 kupát osztottunk ki a résztvevôk között. A sportrendezvényeken több ezer gyergyói mozdult meg, futott, biciklizett, nem is beszélve a nézelôdôk számáról. A szervezésben negyven feletti volt azoknak a partnereknek a száma (iskolák, egyesületek, civil szervezetek), akik nélkül nem valósulhatott volna meg a rendezvénysorozat. Egy esemény szervezése kapcsán ekkora összefogásról nincs tudomásunk” – értékelte Pál Levente, a mûvelôdési központ igazgatója a május 28. és június másodika között megtartott II. Családi és Sportnapokat.

A mûvelôdési központ igazgatója kitért a jövôbeli, rendezvénnyel kapcsolatos terveikre is: az összes idei sportszámot szeretnék továbbvinni, sôt, más szervezetek jelentkezése révén bôvülni fog a paletta. Jövôre új sportszámokat, új helyszíneket szeretnének belefoglalni a programba, az Állatbarát Lovaskerttel egyeztettek, egy hagyományos lovas és sportnappal szeretnék bôvíteni a következô rendezvény programját. „A gimnázium udvarán tervezzük görkorcsolyaverseny és maraton szervezését, illetve egy nagyobb méretû vizesluficsatát szeretnének megvalósítani. Idén nagy sikernek örvendett az iskolák közötti bajnokság, négy általános iskola vett részt a megmérettetésen, amelyet jövôben szeretnének továbbfejleszteni” – tájékoztatott. Megjegyezte, a rendezvény kezdte kinôni magát, ezért jövôre több támogatót, például egy nagyobb sportszergyártót, illetve több önkéntest szeretnének bevonni a programba. A szervezôk szerint a sportrendezvények közül egyiket sem lehet kiemelkedônek nevezni, hisz mindegyik a maga módján népszerû volt. Talán az autós csitorgatás, a luficsata, és a biciklis felvonulás sorolható a kedvencek közé, a résztvevôk számából ítélve. Pozitívumként említették, hogy többen családjukkal együtt vettek részt a rendezvényeken.

Tatár Attila a Cross Kápolna futóversenyt is sikeresnek értékeli, amit szeretnének meghonosítani a városban, hogy itt is legyen egy nagyobb kaliberû sportesemény, ami a Gyergyói-medencén túlmenôen, máshonnan is vonz résztvevôket. Amint a szervezô elmondta, harmincnyolcan jelentkeztek az idei futóversenyre, minden korosztály képviselte magát. Szeretnék meghonosítani a rendezvényt, jövôben is megszervezik, akkor már lehet, nem a sportnapok keretében, próbálnak olyan ideális idôpontot választani, ami nem esik egybe a környéken szervezett, más sportrendezvényekkel.

A critical mass tömeges kerékpáros felvonuláson képviseltették magukat, többek közt az Old Timer biciklisek, a jégpályáért összefogók és sokan mások. A tavalyhoz viszonyítva nôtt a résztvevôk száma. A tömeges szaladáson a leggyorsabban Sára Péter tette meg a 3,5 kilométeres távot. A legsportosabb családok a Bende, Blénessy és Kosztándi családok lettek. A legsportosabb iskola nevet a Fogarasy Mihály és a Vaskertes Általános Iskolák érdemelték ki. A családi teniszen tizenöt versenyzô vett részt, közülük a legfiatalabb hat, a legidôsebb 58 éves volt. Az elsô helyet páros kategóriában Magyari Vilmos és Magyari László, nôi egyéni kategóriában Elekes Adél foglalhatta el. A családi streetball nyertese a Csibi család lett. A tájékozódási verseny tíz csapat részvételével zajlott. Magyari Elemér, Márta, Ádám és Tamás kapták a legtöbb pontot, érték el az elsô helyezést.

Csata Beáta – Kisújság

II. Családi sportnapok – beszámoló
6 nap, 53 programszám, 73 érem, 35 kupa
több mint 40 társszervező partner, 9 médiapartner
több mint 2500 aktív résztvevő + nézelődők (több ezer résztvevő)

Ezreket mozgatott meg a Családi Sportnapok
Hat napig a sporté volt a főszerep Gyergyószentmiklóson. A lezajlott rendezvények alapján elmondható, aligha akadt olyan személy, aki egyetlen kedvére való műsorszámot sem talált, a kínálat igen változatos volt.

Ami Gyergyószentmiklóson nyáron a sport terén megvalósítható, az ha csak egy kis „kóstoló” erejéig is, de megtalálható volt a Családi Sportnapok eseménysorában. Voltak az öt nap alatt, olyan események, amelyek ezernél is több érdeklődőt vonzottak, de összességében is elmondható, nem volt olyan műsorszám, amelyen ne lépte volna át a nézők és főként résztvevők száma a tavalyi létszámot. Aki benevezett a floorballba, családi streetballba, futóversenyre, reggeli tornába, vagy bármi másba, az nem bánta meg, aki pedig nézőként kapcsolódott be az remekül szórakozhatott.

Az első napon a biciklis felvonulás, a critical mass mozgatott meg több száz gyergyószentmiklósi kerékpárost, szerdán a legsportosabb iskola címért versenyzők tettek ki magukért, hogy aztán később a vizes lufi csata váljon az idei rendezvénysorozat talán legfelejthetetlenebb eseményévé. Csütörtükön, a labdás sportok napján a családi tenisz és streetball mozgatott meg sokakat, de egyértelmű siker volt a floorball torna is, annak ellenére is, hogy az időjárás terembe kényszerítette a résztvevőket.

A pénteki napból az aerobic maraton emelkedett ki, amelyből több mint száz hölgy vette ki a részét.

Szombaton a túrázók, a focikedvelők és gyermeknap lévén a legkisebbek találhatták meg az igazán kedvükre való szórakozási lehetőséget. Az esemény zárónapján, vasárnap első alkalommal rendezték meg a Kápolna cross terepfutó versenyt, ahol közel negyven futó vágott neki a tíz kilométeres távnak, délután pedig a második „Nyári csitorgatást” követhették végig az autós sportok kedvelői.

S külön figyelmet érdemel a minden reggel megszervezett közös tornászás, ahol Bencze Kata vezetésével akár esett akár hideg volt, száznál is többen mozgatták meg izmaikat az aznapi feladatok előtt.

Vélemények résztvevőktől és szervezőktől

„Szinte minden nap jelen voltam az eseményeken, vagy a gyermekeimnek szurkoltam, vagy pedig én is sportoltam. Személyesen én a családi streetball versenyen éreztem magam a legjobban, amikor kisgyermekek és szülők együtt játszottunk, jó hangulatban és odafigyelve a másikra, a legnagyobb sportszerűség mellett. Gyakrabban kellene ilyent szervezni, akár a sportnapokon kívül is” – mondja egy apuka.

„Bevallom, gyergyószentmiklósiként évek óta nem volt alkalmam kimenni a Csiky-kertbe, most azonban a Sportnapokon volt időm ott szétnézni, láthattam, hogy mennyit változott a park jó irányba. A rendezvények is jók voltak, s gondolom, másoknak is hasonló lehetőséget jelentett, egy kicsit kimozdulni a négy fal közül.”- szögezi le egy másik résztvevő.

„Minden napnak megvolt a maga érdekessége, s minden programot meg tudtunk szervezni és mindenhol lényegesen nagyobb érdeklődéssel találkoztunk, mint tavaly. Nem tudom ki kellene-e emelni egyet is a programok közül. Az, hogy így sikerült, az elsősorban annak a számos jóindulatú, és komolyan melléálló személynek köszönhető, akik a szervezésben részt vállaltak vala,milyen formában, köszönet jár a sportiskola vezetésének, és az iskolai tornatanároknak, akik a diákok körében népszerűsítették a Családi Sportnapokat, ezzel is magyarázhatjuk a nagyszámú részvételt. Születtek új ötletek is, amelyekkel jövőre még jobbá tehetjük a rendezvénysorozatot. ” Mondták el Pál Levente és Ráduly Andrea a főszervező Művelődési központ munkatársai.

A sportnapok versenyszámainak részletes eredményeit a hét folyamán sportrovatunkban ismertetjük.

Gergely Imre -Gyergyói Hírlap

GRATULÁLUNK MINDENKINEK!
Jövőre is várunk mindenkit.
Köszönjük, hogy a mozgás örömét KÖZÖSEN tudtuk megtapasztalni!